Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nedåtgående iva-trend bruten

Publicerad: 18 februari 2021, 13:40

”Det är tydligt att den nedåtgående trenden är bruten”, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, vid dagens presskonferens.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Antalet nyinlagda fall på intensivvårdsavdelning ligger nu på en platå. Den ökade smittspridningen väcker oro.


Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidvaccinFolkhälsomyndigheten

Totalt har 5 079 personer vårdats på iva hittills med covid-19.

– Det är tydligt att den nedåtgående trenden är bruten, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten (FHM), vid dagens presskonferens.

Den nedåtgående trenden vad gäller avlidna med covid-19 kvarstår, men kan delvis bero på en viss eftersläpning mellan att man får sjukdomen och avlider i den, enligt henne:

– Så den lilla ökning vi nu ser i smittspridning återspeglas inte här ännu. Men vi tror också att vaccinationerna har en viss påverkan. Eftersom vi vaccinerat en ganska stor del av den mest sårbara gruppen får vi en effekt, vilket så klart är glädjande.

Hittills har 384 401 personer fått åtminstone en dos coronavaccin, rapporterar myndigheten. Det motsvarar 4,7 procent av befolkningen 18 år och äldre. Av dem har 168 842 personer fått två doser, vilket motsvarar 2,1 procent av befolkningen.

Smittökning tar fart igen

– Den platå vi sett mellan tidigare veckor bröts mellan vecka fem och sex, vi har i stället en liten ökning och det är oroande, konstaterar Sara Byfors. Tittar man på de fall som anmälts hittills under vecka sju är trenden att vi kommer att få se en viss ökning av fall även den här veckan.

– Det ser dock olika ut i olika regioner påpekar Sara Byfors. Vissa är i en platåfas, i andra minskar det och i andra ökar det.

Antalet testade individer ökade förra veckan, till över 200 000 igen.

– Behovet av testning ökar något. Det kan bero på covid-19, men också att andra luftvägsinfektioner ökar i samhället, säger Sara Byfors.

Andelen positiva prover ligger kvar på ungefär tio procent.

Ytterligare 29 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige. Totalt har 12 598 smittade avlidit i landet, enligt FHM.

Sammanlagt har 627 022 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev