tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Negativt covidtest kan komma att avkrävas resenärer från Kina

Publicerad: 3 januari 2023, 08:32

Den som kommer från Kina till Arlanda kan behöva ta ett covidtest vid ankomsten till exempelvis Arlanda.

Foto: Claudio Bresciani/TT

UPPDATERAD. Sverige kan med kort varsel komma att införa krav på negativt covidtest för inresor från Kina, uppger regeringen. Under tisdagen kom en sådan begäran från Folkhälsomyndigheten.

Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidtestRegeringenFolkhälsomyndighetenToppnyheter

Monica Kleja

monica.kleja@dagensmedicin.se


Svenska myndigheter förbereder sig nu, enligt ett pressmeddelande från regeringen, på att kunna införa vissa restriktioner med krav på negativt covid-19-test för resenärer som anländer till Sverige från Kina.

”Resenärer från Kina behöver vara beredda på att beslut fattas med kort varsel”, skriver regeringen angående de nya inreserestriktionerna. Parallellt för man också samtal med andra EU-länder i frågan om inreserestriktioner.

Under tisdagen skrev Folkhälsomyndigheten på sin sajt att myndigheten hemställer hos regeringen att förbereda krav på ett färskt negativt covidtest för resenärer som varit i Kina.

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides uppgav i ett brev i EU-ländernas hälsoministrar den 29 december att kommissionen noga följer den ”alarmerande ökningen av covidfall” i Kina samt hur unionen kommer att påverkas av att Kina den 8 januari släpper sina strikta reserestriktioner

Hon lyfte i brevet också vikten av att EU:s medlemsländer trappar upp sekvensering och letar efter eventuellt nya virusvarianter i avloppsvatten från exempelvis flygplatser.

 ”Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att analysera situationen i Kina och konsekvenserna för Sverige samt komma med förslag på åtgärder, inklusive eventuella inreserestriktioner. Vi är förberedda på olika scenarier och har en löpande dialog med Folkhälsomyndigheten”, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) i pressmeddelandet. 

Den 30 december fick Folkhälsomyndigheten också i uppdrag att genomföra analyser av avloppsvattnet från Arlanda flygplats.

Läs också: Sverige kallar till EU-möte om smittan i Kina 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev