fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nej till vaccination mot hepatit B

Publicerad: 21 september 2017, 10:43

Foto: Thinkstock

Efter flera års diskussioner har regeringen nu beslutat att vaccination mot hepatit B inte ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenHepatitVaccin

Socialstyrelsen rekommenderade för flera år sedan regeringen att hepatit B skulle omfattas av det nationella vaccinationsprogrammet. Detta efter att antalet nyupptäckta fall ökat stadigt. Men beslutet har dröjt då regeringen velat inhämta mer underlag.

Nu står det klart att vaccination mot hepatit B inte heller i fortsättningen ska ingå i det nationella vaccinationsprogrammet. Det beslutade regeringen på torsdagens sammanträde. Regeringens motivering är att kriteriet om samhällsekonomisk kostnadseffektivitet inte är uppfyllt. I beslutet konstaterar regeringen att smittskyddslagen kräver att lagens samtliga kriterier måste vara uppfyllda för att en smittsam sjukdom ska kunna föras in i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Beslutet blir därför att det inte är möjligt att föra in hepatit B i vaccinationsprogrammet trots ett brett stöd från remissinstanserna.

Däremot kommer vaccination mot rotavirus att ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet vilket regeringen meddelade när höstbudgeten presenterades.

Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar sedan 1992 att alla länder i världen om möjligt ska införa vaccination mot hepatit B i sina program med det långsiktiga målet att utrota sjukdomen.

Relaterat material

Allmänt hepatitvaccin dröjer

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev