Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Norden kan få gemensam vaccintillverkning

Publicerad: 4 februari 2022, 07:36

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) vill att de nordiska länderna hittar en gemensam lösning för att utveckla vacciner. Arkivbild.

Foto: Duygu Getiren/TT

Sverige och de nordiska länderna ska undersöka möjligheten till en gemensam vaccinproduktion för att stå bättre rustade inför framtida pandemier.
– För många medborgare i de nordiska länderna blev det naturligtvis en stor oro när de såg att det dröjde med covidvaccinen, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson till TT.


Ämnen i artikeln:

VaccinCovidvaccin

Diskussionerna om en gemensam kartläggning av möjligheterna till en eventuell vaccinutveckling och -produktion har pågått sedan i somras, och nu har alltså Sverige tillsammans med Norge, Danmark, Finland och Island kommit överens om att den ska genomföras.

Läs också: Klagomålen på vården ökar igen efter covidsvacka 

– I akt och mening handlar det naturligtvis om att försöka hitta en lösning så att vi vid kommande pandemi eller i andra lägen när vi behöver det ha en större och bättre kapacitet att snabbt kunna förse våra medborgare med vaccin, säger Karl-Petter Thorwaldsson (S).

Han säger att ett nordiskt samarbete är en ”praktisk lösning” samtidigt som de nordiska länderna utgör en marknad som skulle kunna vara tillräckligt stor för att bekosta vaccinproduktion.

– Det skulle kunna vara på europeisk nivå om man kände den säkerheten att det skulle fungera, men det har vi tyvärr upplevt under den förra pandemin att när det väl blir ett svårt läge är det väldigt tydligt att då ser varje land till sin egen kapacitet och förmåga, och då tror vi att Norden kan vara en bra nivå och region för att hitta ett bra samarbete.

Studien ska vara genomförd senast den 31 maj. För svensk del är det innovationsmyndigheten Vinnova som får uppdraget att utföra studien, men Vinnova får också en samordnande roll för studien på den övergripande nordiska nivån.

– Det här är också en fortsättning på den enorma framgång som hela life sciene-sektorn har haft i Norden under de senaste åren. Det är inte bara en framgång i Sverige, inte minst i Danmark har det gått våldsamt snabbt framåt. För svensk del får vi glädjas åt att exportvärdet av läkemedel faktiskt är större än exportvärdet av bilar, säger Thorwaldsson.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Läs också: Vårdpersonal ska fortsätta testa sig trots slopade restriktioner 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

VaccinCovidvaccin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev