Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nordiska länder enas i kampen mot borrelia

Publicerad: 19 juli 2017, 12:31

Anna Henningsson, medicinsk chef och överläkare vid Mikrobiologilaboratoriet vid Länssjukhuset i Ryhov.

Foto: Johan Werner Avby, Region Jönköpings län

I höst startar ett arbete för att ena de nordiska ländernas riktlinjer för hantering av fästingburna sjukdomar. Målet är att nå fram till ett enda gemensamt dokument, säger Anna Henningsson, samordnare i den svenska expertgruppen.


Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings län

På initiativ från fack- och myndighetsorganet Norges Helsedirektorat ska ett nordiskt samarbete påbörjas kring rekommendationer gällande handläggning av patienter med misstänkta fästingburna infektioner som exempelvis borrelia och TBE.

Arbetet ska ledas av det norska kompetenscentret Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer, NKFS ihop med Sørlandet Sykehus i Kristiansand.

Även en svensk arbetsgrupp på sju personer har satts ihop, bestående av överläkare och professorer. Samordnare är Anna Henningsson, medicinsk chef och överläkare vid Mikrobiologilaboratoriet vid Länssjukhuset i Ryhov.

– Samarbetet befinner sig i starten och vi har de första mötena under hösten och en planerad kongress under 2018. Eftersom rekommendationerna är lika varandra mellan länderna, men ändå skiljer sig lite i vissa avseenden, så är det befogat att ta fram gemensamma riktlinjer, som stöd och kunskapsunderlag till vården, säger hon.

Vilka skillnader finns mellan länderna?

– Det finns små skillnader när det gäller utredning och behandling, exempelvis mängd antibiotika och antalet dagar. Fördelen är att det för sjukvård och allmänhet finns information om att de vedertagna rekommendationerna är ungefär samma. Det finns ju kliniker som avviker från vedertagna rekommendationer, exempelvis genom att erbjuda längre behandlingar. Det kan göra att exempelvis en svensk patient får det felaktiga intrycket att i Norge behandlar man regelmässigt längre.

Vilka andra effekter kan uppstå av samarbetet?

– I förlängningen hoppas vi på bättre epidemologisk övervakning. Länderna rapporterar på lite olika sätt och det gör det svårt att jämföra statistik. Genom att rapportera mer likartat ökar möjligheterna att hämta data från större geografiska områden, vilket är en stor fördel då fästingarna inte respekterar nationella gränser.

Relaterat material

Fästingar farligare än man trott

Långvarig antibiotika hjälpte inte  mot borreliarelaterade symtom

MARTIN WALLSTRÖM

Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings län

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev