lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Norsk läkare: Vaccinet utlöste blodpropp

Publicerad: 18 mars 2021, 11:54

En läkargrupp i Norge säger sig ha hittat en förklaring till hur Astra Zenecas vaccin kan ha orsakat blodpropp hos tre sjukvårdsanställda. En av de vaccinerade dog senare.

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinI korthet

T

TT


– Vi har hittat orsaken. Det är inget annat än vaccinet som kan förklara att den här immunresponsen har uppstått, säger Pål Andre Holme, professor och överläkare vid Oslos universitetssjukhus, till VG.

De tre sjukvårdsarbetarna, som samtliga är under 50 år, blev inlagda med allvarliga blodproppar efter vaccinering. En av dem dog senare.

Läkargruppen säger att de har upptäckt antikroppar som binder till blodplättarna hos de drabbade personerna. Enligt läkarna kan detta dels utlösa blodproppar, dels leda till en minskad mängd blodplättar. Alltså den typ av misstänkta biverkningar som har upptäckts hos ett femtontal vaccinerade personer i Europa, efter att totalt 17 miljoner vaccindoser har distribuerats.

– Vi tar vaccinet för att få ett immunsvar mot det vi ska skyddas mot. Då får man bland annat en utveckling av antikroppar. Några antikroppar kan då reagera så att de aktiverar blodplättarna, som i dessa fall, och ge en blodpropp, säger Pål Andre Holme.

Han tillägger att de blodplättar med antikroppar som inte hinner bilda blodproppar förs bort från blodcirkulationen, vilket ger en minskad mängd av blodplättar i blodet.

Matti Sällberg, professor i immunologi vid Karolinska institutet, vill än så länge inte kommentera den norska nyheten.

– Man måste avvakta mer fakta innan man kan säga något om det här. Jag vill avvakta vad EMA (Europeiska läkemedelsmyndigheten) kommer fram till i eftermiddag, säger Matti Sällberg till TT.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev