Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

NSAID tycks inte förvärra covidsymtom

Publicerad: 10 maj 2021, 06:38

I början av pandemin fanns en oro kring att NSAID kunde förvärra tillståndet vid covid-19.

Foto: GettyImages

Inflammationsdämpande NSAID-läkemedel kopplas inte till en högre risk att drabbas hårt av covid-19, enligt nya data.


Ämnen i artikeln:

I korthetCovid-19Reumatoid artrtitReumatismWHOLäkemedelsverket

Observationsstudien, som publiceras i tidskriften Lancet Rheumatology, är den hittills största på området och talar varken för en högre risk att utveckla en allvarlig form av covid-19 eller att dö av sjukdomen bland personer som tar så kallade NSAID-preparat.  

I början av coronapandemin fanns en oro kring att sådana inflammationsdämpande läkemedel, kunde förvärra tillståndet vid covid-19. Bland annat gick Frankrikes hälsominister ut och uppmanade människor att vid feber välja paracetamol.

Läs även: Ingen avrådan från ibuprofen 

Även Världshälsoorganisationen WHO varnade för att självmedicinera med värktabletter med ibuprofen.

Men forskarna kan i den nya studien inte se några sådana samband.

”Vi har nu tydliga bevis för att NSAID är säkra att använda hos patienter med covid-19, vilket bör försäkra både läkare och patienter om att de kan fortsätta att användas på samma sätt som innan pandemin började”, säger huvudförfattaren Ewen Harrison, professor vid University of Edinburgh, i ett pressmeddelande.

I studien ingick data för 72 000 patienter med covid-19 som vårdats på sjukhus, varav drygt 4 200 tagit NSAID-läkemedel före sjukhusvistelsen. Andelen som avled var i princip lika stor – 30,4 procent bland dem som hade tagit läkemedlet, mot 31,3 bland dem som inte gjort det.

De som tagit antiinflammatoriska värktabletter behövde inte heller oftare respiratorvård eller liknande, enligt resultaten. 

Studien utfördes i Storbritannien, där ibuprofen är det vanligaste NSAID-läkemedlet. Det är därmed oklart om resultaten är lika tillämpliga i länder där andra former av läkemedlet används.

Av studien framgår inte heller hur länge patienterna hade tagit antiinflammatoriska värktabletter, och om de tog dem för ett allvarligt kroniskt tillstånd eller tillfälliga symtom.

Det svenska Läkemedelsverket uttalade redan för över ett år sedan att det inte såg någon anledning att generellt avråda från att ta Ipren eller andra smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel under pandemin.

Läs mer

Ingen avrådan från ibuprofen 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev