onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nu kommer mer influensavaccin

Publicerad: 7 januari 2019, 12:15

Nya doser vaccin väntas komma till bland annat Region Västernorrland i veckan.

Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån

10 000 doser med influensavaccin är på väg norrut. Region Västernorrland häver därmed beslutet att endast riskgrupper ska få vaccin.

Ämnen i artikeln:

Region Västernorrland

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Det har varit ont om influensavaccin ända sedan november 2018. Dagens Medicin skrev då att det var brist på vaccin både i Sverige och Europa, och att tillverkarna var tagna på sängen av den stora efterfrågan. Hos Läkemedelsverket var de upphandlade vaccinen restnoterade och myndigheten räknade inte med att det skulle komma in fler doser den här säsongen.

Fast nu verkar läget ha ändrats.

– Vi i de fyra nordligaste länen har ett gemensamt avtal med läkemedelsbolaget Sanofi och vi fick veta strax före jul att det skulle komma mer vaccin i början av januari. Tiotusen doser reserveras för oss i norr, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Hur långt räcker de nya doserna?
– Här i länet har vi sagt att det nu är fritt fram att vaccinera sig. Det går bra att göra det även om man inte tillhör en riskgrupp, säger Hans Boman.

Tidigare var det just endast riskgrupper som fick influensavaccin i Region Västernorrland efter ett beslut i november. Orsaken var bristen.

Enligt Hans Boman har antalet anmälda influensafall ökat de senaste veckorna. Fast toppen är ännu inte nådd.

– Det är inte någon extrem belastning på sjukhusen ännu. Folkhälsomyndigheten tror att toppen kan förväntas någon gång i februari. Det är så det brukar vara, och så som det har utvecklats hittills är det troligt att det blir så, säger Hans Boman.

Dagens Medicin har sökt Sanofi för att höra om fler regioner får vaccinleveranser.

Relaterat material

Brist på influensavaccin

Vaccindoser reserveras för riskgrupper

Vaccin kan ges bara till riskgrupper

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev