Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nu ska beredskapslagret med Pandemrix eldas upp

Publicerad: 21 november 2014, 12:45

Foto: Thinkstock.

Före årsskiftet ska Socialstyrelsen lasta in de 6,5 miljoner överblivna doserna av svininfluensavaccin i lastbilar och köra iväg dem till förbränning.


I samband med den nya influensan, även kallad svininfluensan, köpte Sverige in 18 miljoner doser av vaccinet Pandemrix. Omkring en tredjedel av doserna användes vid en av de största massvaccineringarna i landets historia, ungefär en fjärdedel lämnades tillbaka till tillverkaren efter att beställningen ändrats och resten placerades i Socialstyrelsens beredskapslager.

Tills nu.

Socialstyrelsen har nämligen fått in önskemål från samtliga landsting och regioner om att deras respektive lager, totalt omkring 6,5 miljoner doser, ska förstöras.

– Värdet är väl noll, det är ju avskrivet sedan några år och sedan är det utgånget. Så något värde har det väl inte, säger Anita Lundin, logistikansvarig på Socialstyrelsens beredskapslager, till Dagens Medicin.

Hon förklarar att lagret fungerat som en form av ”pandemigaranti” om en andra våg av den nya influensan skulle ha svept in över Sverige. Men så blev det inte och nu ska alltså de 6,5 miljoner doserna förstöras.

Hur snabbt går det att förstöra ett sådant här lager och hur går det till?

– Alla läkemedel destrueras under kontrollerade former, man bränner dem. Jag kan nog inte svara på hur snabbt det går, men det kan nog inte ta så himla lång tid. Det är lastbilar som körs till en godkänd förbränningsstation som ska beställas. Så det räcker med att det är gjort innan årsskiftet i alla fall.

Och det där med värdet. Enligt Svenska Dagbladet var inköpskostnaden för de 6,5 miljoner doserna som nu ska eldas upp över 200 miljoner kronor.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev