Få hela storyn
Starta din prenumeration
Infektion
Publicerad: 9 Februari 2018, 13:40
VILJA. Ove Edvinsson har fått en nyinrättad tjänst efter avklarad examen som infektionssjuksköterska. Nu hoppas han få tid till förbättringsarbete.
Foto: Ann Jonasson/Bildbyrån
Den första kullen har just examinerats, och fler sjuksköterskor går nu specialistutbildningen i infektionssjukvård. Den enda i sitt slag.
Ämnen i artikeln:
SödersjukhusetMed högre ersättning under studietiden skulle säkert fler bli intresserade av att specialisera sig. – Ove Edvinsson, nyutexaminerad infektionssjuksköterska på Södersjukhuset
Klinisk erfarenhet och sjukvårdsdrivna kortutbildningar har hittills varit vägen för sjuksköterskor som vill fördjupa sig på infektionsområdet.
Någon akademisk specialistutbildning har inte funnits förrän Röda korsets högskola i Stockholm tog initiativ till en 2015, då det blev möjligt att starta specialistutbildningar med nya inriktningar för sjuksköterskor.
Programmet genomförs nu på halvfart med modifierad distans, där studenterna har regelbundna träffar någon gång i månaden.
De första 14 infektionssjuksköterskorna tog examen i januari.
En av dem är Ove Edvinsson, som arbetat 13 år på infektionsenheten på Södersjukhuset. Infektionsområdet är med andra ord inte nytt för honom.
– Tidigare har jag gått kortare kurser i infektionssjukvård, nu fick jag möjlighet att fördjupa mig, uppdatera min kompetens, träffa andra inom samma specialitet och lära mer. Det har varit berikande, säger han.
Med specialistutbildningen i bagaget har Ove Edvinsson fått en nyinrättad tjänst som omvårdnadsledare. Inom ramen för den hoppas han kunna bidra till utvecklings- och förbättringsarbeten på sjukhuset.
Ove Edvinsson hyser dock en farhåga om att det vardagliga arbetet, med att täcka upp och göra akutinryckningar, ska ta tid från kvalitetsarbete och fortbildning för kollegor.
– Jag hoppas verkligen att jag kommer få den tid som är avsatt för detta. Men jag kanske får fajtas lite för det. Jag har i alla fall starkt stöd från min chef, säger han.
Ove Edvinsson arbetade 80 procent under tiden som han pluggade halvtid under två år. Sjukhuset fyllde ut lönen med 20 procent.
– Men studierna tar tid och ibland var det mastigt att hinna med. Med högre ersättning under studietiden skulle säkert fler bli intresserade av att specialisera sig. Det vore toppen.
Med utbildningen följer en lönehöjning. Hur mycket det blir vet inte Ove Edvinsson än.
– Men minst ett par tusenlappar bör det bli. Det har andra som gått specialistutbildningen fått.
Utbildningen till infektionssjuksköterska omfattar 60 högskolepoäng där omvårdnad och medicinsk vetenskap integreras med inriktning på infektionssjukvård. Schemat innehåller bland annat avancerade bedömningar, globala utmaningar, komplexa vårdbehov och ledarskap. Ett examensarbete inom omvårdnad ska också göras.
– Infektionssjuksköterskornas kunskaper behövs. De är efterfrågade i vården i dag, inte minst i arbetet mot vårdrelaterade infektioner, säger Katri Manninen, programansvarig på Röda korsets högskola.
Ytterligare kurser har påbörjats och ny antagning sker en gång om året, på våren.
– Programmet börjar sätta sig och allt fler får kännedom om det, vilket är roligt, säger Katri Manninen.
Sedan början av 1980-talet finns en intresseförening för infektionssjuksköterskor inom Svensk sjuksköterskeförening. Någon akademisk utbildning för just denna specialitet har dock inte funnits tidigare.
MIA WÄRNGÅRD
Ämnen i artikeln:
Södersjukhuset