fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ny fästingsmitta drabbar redan sjuka

Publicerad: 28 april 2014, 08:28

Den nyupptäckta fästingbakterien neoehrlichia som kan ge blodproppar, smittar framför allt redan sjuka. Det visar nya rön vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.


Bakterien Candidatus neoehrlichia mikurensis beskrevs första gången i en vetenskaplig artikel 2010. Den är svår att upptäcka och bara 19 sjukdomsfall har konstaterats i världen, varav sex i Sverige.

– Riskpatienten är i regel över 50 år, lider av antingen en blodsjukdom eller en reumatisk sjukdom och har en pågående immunhämmande behandling med till exempel cellgifter eller kortison, säger Christine Wennerås, forskare vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande om den internationella studien.

Bakterien kan inte odlas och upptäcks därför inte vid rutinanalyser. Symtomen är vilseledande, de blodproppar i ben och huvud som drabbat flera patienter, har inte satts i samband med en infektion, enligt Christine Wennerås.

Om smittan konstateras botas patienten oftast med antibiotika.

Läs abstract här:

■  Anna Grankvist med flera. Infections with the tick-borne bacterium ”Candidatus Neoehrlichia mikurensis” mimic non-infectious conditions in patients with B cell malignancies or autoimmune diseases. Clinical Infectious Diseases, april 2014. DOI:10.1093/cid/ciu189.

Relaterat material

Fästingar bär på ny smitta

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev