fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ny ”hörnsten” i kampen mot hepatit C

Publicerad: 26 november 2013, 11:29

Den europeiska läkemedelsmyndigheten har gett klartecken för läkemedlet Sovaldi, vilket möjliggör interferonfri behandling vid kronisk hepatit C. Läkemedlet kommer få stor betydelse, enligt professor Ola Weiland.

Ämnen i artikeln:

HepatitLäkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Jag tror det här blir en hörnsten i behandlingen framöver. Patienterna kan slippa biverkningar av interferon som tidigare varit grundbehandlingen. Sovaldi är dessutom effektivt, verkar på alla genotyper av hepatit C-viruset och har hög barriär för resistensutveckling, säger han.

Det var i fredags som läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderade godkännande för Sovaldi (sofosbuvir) för behandling av kronisk hepatit C i kombination med andra läkemedel mot sjukdomen, dock inte nödvändigtvis interferon.

– Sovaldi måste alltså kombineras med något annat läkemedel. I dagsläget är det mest aktuellt med läkemedlet ribavirin, men det är på gång många nya potentiellt bättre läkemedel inom det här området som kan bli aktuella, säger Ola Weiland, som är professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

I ett pressmeddelande konstaterar EMA att hepatit C är den vanligaste orsaken till levertransplantation inom EU. Prognosen för patienter som genomgår transplantation på grund av sådan infektion är betydligt sämre än för patienter som transplanteras av andra orsaker, eftersom infektionen ofta kommer tillbaka i den nya levern. För många av de här patienterna kan Sovaldi bli den första effektiva behandlingen, enligt EMA.

Sovaldi (sofosbuvir) är det första läkemedlet i en ny klass som blockerar virusenzymet NS5B-ribonukleinsyrapolymeras. För att läkemedlet ska få marknadstillstånd måste det först godkännas officiellt av EU-kommissionen.

Bakom Sovaldi står det amerikanska läkemedelsföretaget Gilead.

Relaterat material

Sverige får råd om icke godkänd behandling

Nytt läkemedel botade hepatit C

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev