Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ny ledtråd till varför hiv-infektioner är långvariga

Publicerad: 1 juli 2014, 08:30

Med några få spektakulära undantag har det hittills inte gått att bota hiv-infektioner eftersom viruset kan ligga vilande i decennier i människans arvsmassa. En ny studie i Science indikerar nu varför sådana celler kan finnas kvar i kroppen länge.


Resultaten pekar på att vissa virus integrerar sig i gener som har betydelse för celldelning. På något sätt skulle det bidra till att de här cellerna förökar sig onaturligt mycket, enligt Frank Maldarelli och hans kollegor vid National Cancer Institute i Frederick, Maryland, USA.

Forskarna undersökte immunceller från fem hiv-infekterade personer som stått på antiviral behandling under lång tid. De konstaterar att många av de hiv-infekterade cellerna kom från samma klon.

En ursprunglig cell som infekterats hade sedan börjat dela sig och kopierat virus-DNA:t vid varje delning. En av patienterna hade åtminstone 13 olika infekterade kloner som fanns i blodprover tagna med elva års mellanrum.

Vidare konstaterar alltså forskarna att i många av de expanderade klonerna hade viruset integrerat sig i gener som är viktiga för cellernas tillväxt och celldelning. Virus-DNA:t fanns då i så kallade introner, det vill säga icke-proteinkodande delar av generna.

Forskarna tror att denna koppling kan ha en kritisk roll för hur hiv-infekterade celler expanderar i antal och finns kvar i kroppen under lång tid.

För att i framtiden åstadkomma en botande behandling av hiv, måste man därför inte bara angripa virusens förökning utan också blockera förökningen av infekterade celler, resonerar Frank Maldarelli och hans kollegor.

Fynden pekar också på att integration av virus-DNA i cellerna skulle kunna ha betydelse för  uppkomsten av cancersjukdomar, enligt forskarna.

Läs abstract till studien:

Frank Maldarelli med flera. Specific HIV integration sites are linked to clonal expansion and persistence of infected cells. Science, publicerad online den 26 juni 2014. DOI: 10.1126/science.1254194

Relaterat material

Lovande resultat för genterapi mot hiv  

Hiv-bot kan bli svårare

Fallet med hiv-botad bebis nu publicerat

”Det gäller att chocka fram virus”

Nytt bakslag för vaccin mot hiv

Tidig hiv-behandling var bra

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev