Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ny metod för att skilja skadliga bakterier från oskadliga

Publicerad: 13 oktober 2008, 12:32

Många äldre har oskadliga bakterier i urinen, som är svåra att skilja från skadliga. En ny svensk avhandling visar en möjlighet att skilja dem åt.


Misstänkt eller säkerställd urinvägsinfektion är anledningen till över hälften av fallen av antibiotikaanvändning bland personer över 80 år. Sedan tidigare vet man att asymtomatisk bakterieuri, ABU, är vanligt bland äldre med sämre hälsa. ABU är ofarliga bakterier som inte ger några symtom. Eftersom det kan vara svårt att tolka symtom, kan ABU trots detta misstas för skadliga bakterier.

I sin avhandling har Nils Rodhe, distriktsläkare vid Britsarvets vårdcentral i Falun, visat att det går att skilja bakterierna åt. Detta genom att både halten vita blodkroppar och cytokiner, små äggviteämnen som är aktiva i kroppens infektionsförsvar, är högre vid urinvägsinfektion än vid ABU.

- Det här är något som kan fungera som en pilotstudie för att ta fram praktiska metoder ute på klinikerna, säger Nils Rodhe.

Studien visar också att ABU är väldigt vanligt även bland friska äldre. Det fanns hos var femte kvinna och var tionde man över 80 år. För att motverka uppkomsten av antibiotikaresistenta bakterier vill Nils Rodhe få ned överanvändningen av antibiotika.

- Genom att sprida den kunskapen kan man vara mer noggrann då man tolkar symptom.

Lisa Röstlund

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev