Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ny resistent gen sprids med tarmbakterier från Indien

Publicerad: 11 augusti 2010, 09:16

En ny typ av antibiotikaresistens har uppstått hos tarmbakterier i Indien. De har nu börjat sprida sig med resenärer till andra delar av världen. Första fallet upptäcktes i Sverige.


Forskare från Indien, Storbritannien och Sverige beskriver i dag den nya resistensproblematiken i tidskriften Lancet Infectious Diseases.

Det handlar om en ny gen, New Delhi metallo-ß-laktamas 1, NDM-1, som gör tarmbakterier resistenta mot karbapenemer, en typ av bredspektrumantibiotikum som ges interavenöst när andra typer av antibiotika inte biter.

– Den här genen har visat sig ha en explosiv spridningspotential. För andra resistensgener brukar det oftast ta drygt fem år innan det verkligen börjar röra på sig, säger Christian Giske, biträdande överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Den nya genen identifierades först, av bland annat Christian Giske, hos en svensk patient som tidigare hade vårdats på sjukhus i Indien.

I studien som nu publiceras har forskarna undersökt spridningen av de resistenta bakterierna i Indien, Pakistan och Bangladesh, samt spridningen till Storbritannien.

De undersökte isolat från patienter med samhälls- och sjukhusförvärvade infektioner på två olika indiska sjukhus, och de fann resistensgenen i 44 prover från den indiska staden Chennai, 26 från den indiska delstaten Haryana, 37 från Storbritannien och i 73 prover från Pakistan och Bangladesh.

De flesta av isolaten från Indien kom från patienter med samhällsförvärvade infektioner, vilket tyder på att smittan är vanlig ute i samhället. Tarmbakterierna kan ge upphov till en mängd infektioner, från urinvägsinfektion till blodförgiftning.

– För Indien, som har en jättebefolkning och problem med sanitära system är detta extremt oroande, det kommer att leda till ökad dödlighet och sjuklighet, säger Christian Giske.

Forskarna varnar för att smittan kommer att bli ett stort folkhälsoproblem, och att den troligen kommer att spridas över världen med resenärer, till exempel personer som rest till Indien för att göra plastikkirurgiska och andra ingrepp.

I Sverige har ytterligare en patient med smittan hittats i Umeå, även denna en Indienresenär.

– Vi har en ganska god beredskap för att hantera spridning av den här typen av smitta i Sverige. Får man in en patient som vårdats på sjukhus i Indien är detta något man absolut måste söka aktivt efter, säger Christian Giske.

Läs abstract:

Lancet Infectious Diseases, publicerad online 11 augusti 2010

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev