Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Ny smittväg för zikavirus befaras

Publicerad: 19 juli 2016, 06:23

Foto: Thinkstock

Efter att ha skött om en patient som avled med zikavirus i kroppen har en person i USA konstaterats bära på viruset.


Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Smittan har bekräftats av USA:s smittskyddsmyndighet CDC. Nu försöker man klargöra hur vårdaren smittades. Det man befarar är en direkt smittväg från person till person, men inte genom sexuell kontakt.

– Vi lär oss något nytt om zikaviruset varje dag, sade Erin Staples, epidemiolog vid CDC, på en presskonferens på måndagen.

Hon betonade att fallet i Utah förefaller unikt.

Den infekterade äldre man som avled hade mycket stor mängd av viruset i kroppen och led även av annan sjukdom. Vårdaren som smittades, en anhörig som skötte om honom, tillfrisknade snabbt.

Vårdaren har inte själv nyligen besökt ett område där man vet att zikavirus sprids genom myggor. Inte heller ska personen som stod för omvårdnaden ha haft sexuellt umgänge med den sjuke.

I USA har hittills 1 306 zikafall bekräftats. Ingen tros ha blivit smittad genom mygg inom USA:s gränser. De flesta hade besökt områden längre söderut i Syd- eller Mellanamerika där smittan finns, 14 hade sexuellt överförd smitta och en hade kommit i kontakt med viruset i ett laboratorium.

De flesta som infekteras får obetydliga symtom, men viruset tros hos gravida kunna orsaka mycket allvarliga fosterskador, framför allt hjärnskador.

TT-REUTERS

Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev