Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ny studie kastar tvivel på målstyrd behandling vid septisk chock

Publicerad: 1 oktober 2014, 13:30

Överlevnaden efter svår blodförgiftning var den samma oavsett om patienterna togs om hand på ett standardiserat sätt eller om läkare friare kunde bedöma vilka insatser som skulle göras, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Bakgrunden till resultatet är en kontrovers som rått kring så kallad Early goal-directed therapy, EGDT, vid behandling av septisk chock.

Detta koncept innebär att patienterna tas om hand enligt ett särskilt protokoll. De får bland annat ett central venkateter så att läkare kontinuerligt kan övervaka blodtryck och syremättnad och se till att de hålls inom specifika intervall under de sex första timmarna.

Men kritiker har hävdat att EGDT anammats på tvivelaktig grund, sedan en mindre studie år 2001 visat att patienter som tas om hand enligt konceptet fick en högre överlevnad.

Den nu aktuella studien, som främst är gjord i Australien och Nya Zeeland, visar att EGDT alltså inte tycks ha något mervärde. Dödligheten vid 90 dagar var den samma, runt 19 procent, oavsett om patienterna tagits om hand enligt EGDT eller om de fått vad forskarna kallar vanlig vård.

Det senare var mindre resurskrävande och innebar bland annat att läkarna inte fick mäta syremättnad med central venkateter under de första sex timmarna.

Resultaten i studien är samstämmiga med en annan stor randomiserad studie som publicerades tidigare i år, se länk härintill. Forskarna ifrågasätter därför värdet av den mer intensiva övervakningen av patienterna enligt EGDT.

De svenska rekommendationerna för behandling av sepsis har inte anammat EGDT. Fokus är bland annat på tidiga insatser för att upptäcka sepsis som att mäta blodtryck, andningsfrekvens och syremättnad, samt att snabbt ge antibiotika.

Läs abstract till studien:

The ARISE-investigators. Goal-Directed Resuscitation for Patients with Early Septic Shock. New England Journal of Medicine, publicerad online den 1 oktober 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1404380

Relaterat material

Läkare prisar stor studie på septisk chock

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev