Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ny vårdmottagning för sjuka i långtidscovid

Publicerad: 6 april 2021, 10:12

Arkivbild.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Allt fler människor drabbas av långdragna symtom efter att ha varit sjuka i det nya coronaviruset. Nu öppnar ytterligare en mottagning för att möta de ökande vårdbehoven.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Karolinska universitetssjukhusetI korthetVrinnevisjukhuset

Patienttrycket är stort på de mottagningar som har specialiserat sig på så kallad långtidscovid, och nya avdelningar är under uppbyggnad på flera håll i landet.

Nu öppnar även Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge en ny avdelning för att möta behovet så snabbt som möjligt, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

– Antalet remisser ökar vecka för vecka. Patienter är i stort behov att få vård, säger Heidi Stensmyren, temachef på Karolinska universitetssjukhuset, som ansvarar för den nya verksamheten, till SVT Nyheter Stockholm.

Specialistläkare ska nu rekryteras till den nya mottagning, där det även ska forskas på området.

Symtom hos långtidssjuka i covid kan bland annat vara utmattande trötthet, huvudvärk, andningsbesvär, luktbortfall, långvarig feber och minnesluckor.

Sedan tidigare finns flera mottagningar för långtidscovid i Sverige, de första öppnade på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och en på Karolinska universitetssjukhuset i Solna norr om Stockholm, där det är kö sedan en tid tillbaka.

Bara i Stockholms län har över 10 000 personer diagnosticerats med långtidscovid, enligt siffror som SVT Nyheter Stockholm begärt ut från regionen.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev