Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nya data visar att även unga män kan ha nytta av HPV-vaccin

Publicerad: 3 februari 2011, 07:02

Nya data visar att även unga män kan ha nytta av HPV-vaccin

Foto: Foto: Photos.com

Vaccin mot HPV skyddar även unga män mot kondylom, enligt en nu studie. Nu vill en expert utreda om även pojkar ska få vaccinet gratis. (Ny version 3 januari kl 10.00)


Ämnen i artikeln:

HPV-vaccinKondylom

I Sverige finns beslut på att erbjuda flickor i årskurserna fem sex och ett vaccin för att förebygga livmoderhalsscancer som en följd av humant papillomvirus, HPV.

Nu höjs röster för att fler ska få ta del av vaccinationsprogrammet mot HPV.

Den amerikanska forskaren Anna R Guillano har tillsammans med en grupp forskare från flera länder genomfört en studie för att undersöka om HPV-vaccinet Gardasil också skyddar unga män mot sjukdomar som orsakas av viruset.

Enligt studien, som publiceras i The New England Journal of Medicine, ger vaccinet 91 procents skydd mot ny infektion av någon av de fyra virustyperna som ingår i vaccinet.

Oavsett om deltagarna redan var infekterade av HPV gav vaccinet totalt sett 60 procents skydd mot att drabbas kondylom samt förstadier till peniscancer och analcancer.

Enligt Joakim Dillner, som är professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, är effektiviteten av vaccinet något sämre än vad man kan förvänta sig utifrån studierna av Gardasil hos flickor.

Han anser att det nu kan vara dags för en ny utredning om huruvida allmän HPV-vaccinering ska erbjudas även till pojkar.

– När Socialstyrelsen gjorde sin tidigare utredning om HPV-vaccinering fanns inte tillräckligt med data om effekt och säkerhet vid vaccinering av män. Det har vi nu, och dessutom har priserna på vaccinerna sjunkit kraftigt. Genom att vaccinera pojkar skulle även de få skydd mot sjukdomar som orsakas av HPV plus att risken för smittöverföring till flickor skulle minimeras än mer, säger Joakim Dillner till Dagens Medicin.

Enligt landstingens upphandling är det HPV-vaccinet Cervarix som ska erbjudas till flickor i det allmänna vaccinationsprogrammet. Cervarix skyddar inte mot de virustyper som orsakar kondylom.

Upphandlingen har dock överklagats av företaget Sanofi Pasteur MSD som står bakom Gardasil.

Läs abstract till studien:

New England Journal of Medicine 2011; 364: 401–411

Relaterat material

Vaccinering mot HPV försenas

Ämnen i artikeln:

HPV-vaccinKondylom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev