onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nya fågelinfluensan tros kunna smitta människor via luften

Publicerad: 24 maj 2013, 13:41

Illrar som infekterats med det nya fågelviruset H7N9 kan sprida viruset via luften till andra illrar, enligt en ny studie i tidskriften Science. Resultaten pekar på en möjlig smittväg även för människor.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Sedan den nya fågelinfluensan H7N9 först upptäcktes i Kina i början av mars har hittills 36 människor avlidit i sjukdomen. Samtliga av dessa personer tros ha smittats via direkt kontakt med fåglar och de har också haft andra sjukdomar som försvårat deras tillstånd.

Men det är möjligt att viruset också skulle kunna smitta från människa till människa via så kallad droppsmitta i luften. Detta enligt kinesiska forskare som studerat spridning av viruset hos illrar, som smittas av influensavirus på ungefär samma sätt som människor.

Forskarna placerade sex smittade illrar i tre burar, två djur i varje bur. När sedan friska djur introducerades i varje bur smittades även dessa via direkt kontakt.

Av tre friska illrar som placerades i burar tio centimeter från burarna med de smittade djuren blev bara en smittad, vilket får forskarna att konstatera att luftsmitta är en möjlig men  ineffektiv  smittväg.

Smittade djur kunde föra smittan vidare innan de uppvisat symtom.

Om viruset får förmåga att smitta mer effektivt mellan människor tror forskarna att spridningen skulle bli omfattande, givet att karantänåtgärder av smittade personer skulle släpa efter spridningen.

De möjligen goda nyheterna i studien är att grisar, som är en viktig reservoar för influensavirus, inte kunde föra H7N9-viruset vidare till andra osmittade grisar eller illrar.

Hittills har 130 människor blivit infekterade av det nya viruset i Kina. Inga nya fall har hittat sedan början av maj då myndigheter infört restriktioner för fågelmarknader, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Läs abstract till studien:

H Zhu med flera. Infectivity, Transmission, and Pathology of Human H7N9 Influenza in Ferrets and Pigs. Science, publicerad online den 23 maj 2013. DOI: 10.1126/science.1239844

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev