Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nya fall av Ebola i Västafrika

Publicerad: 9 juli 2014, 06:44

Det värsta utbrottet av Ebola fortsätter att skörda offer i Västafrika. Skulle viruset ta sig till Sverige är vården beredd.


Sedan den 3 juli har 50 nya fall och 25 dödsfall rapporterats av WHO, uppger TT. De flesta av de senaste fallen finns i Liberia.

Hälsovårdsmyndigheterna i Liberia, Sierra Leone och Guinea rapporterar tillsammans totalt 844 fall sedan utbrottet i mars, av dem har 518 dött.

Dödligheten i Ebola är hög. 90 procent av dem som får viruset dör. Det smittar mellan människor genom kroppsvätskor som blod och saliv. Största spridningen sker, enligt WHO, när sjuka vårdas hemma och när döda kroppar görs i ordning för begravning.

Att Ebola ska spridas till Sverige är inte särskilt troligt, enligt Ali Mirazimi, virolog på Folkhälsomyndigheten.

– Det kan ju inte uteslutas så länge människor rör sig och det går flyg, men det är inte särskilt sannolikt. Ebola smittar inte lätt, det kräver närkontakt, säger Ali Mirazimi till Dagens Medicin.

– Det skrämmande i Västafrika är att de tappat kontrollen. I Europa, och framför allt i Norden, skulle smittan aldrig spridas på samma sätt eftersom sjukvården har en hög beredskap.

I Sverige har det förekommit två fall av misstänkt blödarfeber, varav Ebola är variant.

Det första var en läkarkandidat som smittats under en resa i Afrika i början av 1990-talet. Han blev svårt sjuk när han kom hem men klarade livhanken. Sverige hade ännu ingen beredskap för farliga blödarfebervirus utan fick be USA om hjälp med diagnostik. Om det var Ebola, det nära relaterade viruset Marburg eller något annat blev aldrig klarlagt, enligt Ali Mirazimi.

Några år senare insjuknade en person från Läkare utan gränser med symtom på blödarfeber, men inte heller i det fallet blev den exakta orsaken till sjukdomen klart.  Även den personen överlevde.

Den naturliga bäraren av Ebolaviruset är fladdermöss.  I Guinea anses fladdermöss vara en delikatess. Att äta och sälja fladdermöss förbjöds i landet efter att Ebolautbrottet startade i mars i år. Det är första gången Guinea drabbats av ett Ebolautbrott.

Relaterat material

Vårdpersonal i karantän i ebolans Uganda

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev