måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nya fall av okänd barnhepatit i Europa och USA

Publicerad: 19 april 2022, 13:01

Även Rigshospitalet i Köpenhamn ser en ökning av barn med oklar hepatit.

Foto: Johan Nilsson/TT

Efter Storbritannien rapporterar nu även Danmark, Irland, Nederländerna och Spanien allvarliga fall av hepatit av okänd orsak hos annars friska barn.

Ämnen i artikeln:

Hepatit

MK


Det uppger EU:s smittskyddsmyndighet ECDC i ett pressmeddelande på tisdagen. Detta sedan man den 14 april gick ut med en offentlig varning för utbrottet.

I samtliga drabbade länder utreds nu vilka orsakerna kan vara. Enligt ECDC har internationella läkarnätverk kring leversjukdomar kopplats in i arbetet. 

- Vi har fler fall med ( akut leversvikt) än vi brukar ha, säger bland annat barnhepatologen Marianne Hørby Jørgensen på Rigshospitalet i Köpenhamn till tidskriften Science

Som Dagens Medicin berättade nyligen redovisade Storbritannien den 12 april 74 fall av oklar hepatit, i första hand bland små barn i åldern två till fem år. 

Enligt Science har samtliga av dessa fall krävt sjukhusvård och sex av barnen fått genomgå levertransplantation. Även delstaten Alabama i USA har rapporterat nio fall, varav två av barnen behövt levertransplantation på grund av svikt.

Läkarna har dock hittills inte kunnat finna några av de ”vanliga” virus som kan orsaka leverinflammation hos barnen och har därför uteslutit att det skulle röra sig om hepatit A, B, C, D och E. 

Den ledande teorin är i nuläget att adenovirus ligger bakom. En annan möjlighet är att en del barn som haft covid-19 kan ha blivit mer infektionskänsliga än normalt.

Även i Sverige ses en svag ökning av fall med oklar hepatit. Men denna är så liten att det kan handla om slumpen, enligt barnhepatolog Björn Fischler på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.

När det gäller de brittiska fallen är det i nuläget annorlunda.

”Det som talar för ”ny typ” är dels en ganska distinkt åldersfördelning, det vill säga yngre barn. Dels den påfallande toppen av fall jämfört med samma tidsperiod föregående år i just Storbritannien, samt i viss mån att man påvisat adenovirus hos en del av patienterna. Därutöver verkar det ju likna andra typer av ”oklar hepatit” kliniskt och labbmässigt”, uppger han i mejl. 

Läs också: EU-larm: Oklar hepatit bland barn ökar i Storbritannien 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev