Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nya förbättrade covidvacciner dröjer

Publicerad: 28 juli 2022, 06:00

Den 1 september drar vaccineringen mot covid-19 i gång igen. Men de nya vaccinerna, som ger ett bättre skydd mot covid-19, kommer inte att hinna fram tills dess. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

De uppdaterade covidvaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna skulle enligt tidigare uppgifter levereras lagom till Folkhälsomyndighetens nya vaccinationskampanj den 1 september. Men så blir det inte.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinPfizerI korthet

– Nej, de nya vaccinen från Pfizer och Moderna är inte godkända ännu. Ett godkännande väntas under den första veckan i september, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Läs också: Risk för covidtopp redan i augusti 

Han säger att vaccinen är tillverkade och klara för levereras redan under augusti. Men eftersom de inte är godkända får de ändå inte användas.

– Först någon gång i september-oktober kommer vi att ha våra sju miljoner doser på plats och kunna använda dem, säger Richard Bergström.

De uppdaterade vaccinen ska ge ett skydd mot både omikrons undervariant BA.1 och det ursprungliga viruset, sars-cov-2. De nuvarande vaccinen har inte ett lika gott skydd mot nya omikronvarianter.

– Även om de nya vaccinen är överlägsna, så är de gamla inte verkningslösa. Det finns miljontals doser av dem i lager som är klara att användas.

De nya vaccinerna är riktade mot omikronvarianten BA.1. Hur väl de fungerar mot undervarianterna BA.4 och BA.5, som dominerar i Sverige just nu, vet man inte.

Därför är det redan ytterligare en uppdatering på gång.

– Vaccinet i fråga är uppdaterat med skydd mot BA.4 och BA.5. Troligen har vi det i Sverige redan i november, december. Det kan innebära att riskgrupperna får ett nytt vaccin både i höst och ett annat senare i vinter, säger Richard Bergström.

Även det vaccinet är beställt till Sverige i sju miljoner doser.

Att uppdatera vaccinen går allt fortare numera, enligt Richard Bergström.

– Tekniskt sett tar det bara tre, fyra månader, säger han.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinPfizerI korthet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev