Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nya fynd kring omtalat ebolaläkemedel

Publicerad: 12 oktober 2016, 21:00

Läkemedlet ZMapp minskade inte dödligheten i ebola när preparatet testades på en mindre grupp av patienter, enligt en ny randomiserad studie i New England Journal of Medicine.


Men resultaten visar ändå på lovande tendenser, menar Hans Norrgren som är docent och överläkare vid infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund.

– Studien hade färre ebolapatienter än planerat. Det är troligtvis anledningen till att man inte ser en statistiskt säkerställd skillnad i antalet dödsfall mellan patienter på ZMapp och dem som inte fick preparatet, säger han.

Trots fynden tror han att det omtalade ebolaläkemedlet kan vara ett bra behandlingsalternativ.

– Det finns ett tydligt mönster genom studien som pekar mot att ZMapp minskar dödligheten i ebola. Om det varit fler patienter så tror jag definitivt att resultaten hade blivit statistiskt signifikanta.

Studien innefattade 77 patienter från bland annat USA, Liberia och Sierra Leone. Deltagarna lottades till att enbart få understödjande behandling eller understödjande behandling i kombination med ZMapp. Läkemedlet består av tre olika monoklonala antikroppar och räknas till en av de mest lovande terapierna mot ebola.

Resultaten visar att 22 procent av patienterna på kombinationsterapin med ZMapp hade dött efter 28 dagar. Motsvarande siffra var 37 procent för dem som enbart fick understödjande terapi.

Forskarnas slutsats var att 15 ebolasmittade individer kan bli friska för varje 100 personer som injiceras med ZMapp.

– Det är en viktig siffra som visar att många människoliv kan räddas med behandlingen, säger Hans Norrgren.

Han påpekar dock att terapin med ZMapp leder till en hel del biverkningar. En majoritet av injicerade patienter fick därför förebyggande behandling, exempelvis i form av antihistamin och febernedsättande läkemedel. Det fanns dock ingen skillnad mellan de två grupperna gällande allvarliga biverkningar.

Studien var oblindad vilket är en tydlig svaghet, påpekar Hans Norrgren.

– Det framgick alltså vem som fick och inte fick läkemedlet. I och för sig förändrar inte det mortaliteten som är den viktigaste parametern, men det kan påverka bedömningen av biverkningar som också är en central del av resultaten.

Studien startade i mars 2015. Den blev avslutad i förtid i januari 2016 till följd av att flera Västafrikanska länder förklarats ebolafria.

Läs mer i abstract:

The PREVAL II Writing group. A randomized, controlled trial of ZMapp for ebola virus infection. The New England Journal of Medicine. Publicerad online den 13 oktober 2016. Doi: 10.1056/NEJMoa1604330 

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev