lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nya fynd om ovanlig form av hiv

Publicerad: 8 november 2018, 15:53

Det i Sverige sällsynta hiv-2-viruset utvecklas också till aids om inte behandling sätts in, enligt en ny studie.

Foto: Getty Images

Det har inte varit självklart att personer med det i Sverige sällsynta hiv-2-viruset ska behandlas tidigt. Men enligt en studie av svenska forskare stärks bilden av att det är viktigt.

Ämnen i artikeln:

Hiv

Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


Det handlar om den mer ovanliga av de två kända hiv-typerna, hiv-2. Uppfattningen har länge varit att denna form av viruset bara skulle leda till aids i 25 procent av fallen. För hiv-1, som är den mer vanliga formen är motsvarande siffra 98 procent.

Men nu har svenska forskare från Lunds universitet under en längre tid följt patienter i Guinea-Bissau som infekterats med hiv-2. Resultaten, som publicerats i Lancet HIV, är att även dessa har hög risk att utveckla aids och avlida i sin sjukdom, om de inte får behandling.

– Hiv-2 skiljer sig från hiv-1 genom att det har en långsammare utveckling. Mot bakgrund av det och att hiv-läkemedel historiskt har varit förknippat med kraftiga biverkningar, så har uppfattningen ofta varit att det är bättre att vänta med behandling tills patienterna är påverkade av sjukdomen. Men vår studie visar att det behövs tydligare rekommendationer att sätta in behandling tidigt även för dessa patienter, säger Fredrik Månsson, infektionsläkare på Skånes universitetssjukhus och en av studieförfattarna.

Hiv-2 står för omkring fem procent av det totala antalet hiv-fall globalt sett, motsvarande omkring en miljon individer. Virustypen förekommer framför allt i Västafrika och i länder med en historisk koppling dit som till exempel Portugal och Frankrike, som haft kolonier i västafrikanska länder. I Sverige uppskattar Fredrik Månsson att det rör sig om ett 20-tal patienter.

I studien följde forskarna 4 700 individer under i snitt 15 år. Deltagarna deltog årligen i hälsoundersökningar.

Mediantiden från att hiv-1 detekterats i studiedeltagarnas blod fram tills att de utvecklade aids var 6,2 år. Motsvarande tid vid hiv-2 var 14,3 år. Medianöverlevnaden efter hiv-infektion var 8,2 och 15,6 år.

– Våra resultat har framförallt betydelse för de delar av världen där viruset är vanligt. Men det är viktig kunskap att förloppet vid hiv-2 är som en långsammare version av hiv-1 där flertalet faktiskt kommer att utveckla aids utan behandling om det går tillräckligt lång tid, säger Fredrik Månsson.

Behandlingen som ges vid de båda virusformerna är i princip desamma, förutom att en läkemedelsklass, de så kallade icke-nukleotidanalogerna, inte har effekt vid hiv-2.

Läs mer i abstract:

Joakim Esbjörnsson med flera. Long-term follow-up of HIV-2-related AIDS and mortality in Guinea-Bissau: a prospective open cohort study. Lancet HIV, publicerad online 1 november 2018. DOI: 10.1016/S2352-3018(18)30254-6

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev