Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nya hepatitläkemedel fungerade bra i klinisk praxis

Publicerad: 12 november 2014, 08:45

Kliniska prövningar har visat mycket god effekt av den nya typen av läkemedel mot kronisk hepatit C. Nya data som presenteras på det amerikanska levermötet i Boston pekar nu på att de har lika bra effekt när de används i rutinsjukvården.


Ämnen i artikeln:

Gilead

Forskare har bland annat följt upp över 2 000 patienter från USA, Kanada och Tyskland som börjat behandling med sofosbuvir (Sovaldi), det första i den nya generationen läkemedel som blivit godkänt.

Uppföljningen visar att 85 procent av patienter med genotyp 1-infektion som fått sofosbuvir ihop med de tidigare tillgängliga läkemedlen peg-interferon och ribavirin var virusfria fyra veckor efter behandlingens slut.

Genotyp 1 är den variant av hepatit C-viruset som ansetts vara den mest svårbehandlade.

Andelen som var virusfria var ännu högre bland dem som i stället fått det nya läkemedlet simeprevir (Olysio) tillsammans med sofosbuvir. Framför allt gällde det patienter med skrumplever, där 87 procent inte hade tecken på kvarvarande infektion, jämfört med 70 procent bland dem som fått sofosbuvir i kombination med peg-interferon och ribavirin.

En begränsning i de här resultaten är att det egentligen är virusfrihet efter tolv veckor som anses vara likvärdig med bot, men de flesta av patienter hade inte hunnit följas så länge.

Forskarna drar ändå slutsatsen att resultaten är överensstämmande med de kliniska prövningarna av sofosbuvir och simeprevir.

En annan forskargrupp kommer fram till samma slutsats i en uppföljning av nästan tusen patienter med genotyp 1-infektion i USA. 88 procent av deltagarna hade blivit virusfria tolv veckor efter avslutad behandling med sofosbuvir och simeprevir.

Se posterpresentationer av studierna:

Douglas Jensen med flera. Safety and Efficacy of Sofosbuvir-Containing Regimens for Hepatitis C: Real-World Experience in a Diverse, Longitudinal Observational Cohort. Presenterad på AASLD-kongressen i Boston den 9 november 2014.
 ■ Douglas Dieterich med flera. Evaluation of sofosbuvir and simeprevir-based regimens in the TRIO network - Academic and community treatment of a real-world, heterogeneous population. Presenterad på AASLD-kongressen i Boston den 9 november 2014.

Relaterat material

Ny hepatitkombo var bra

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Gilead

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev