onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nya influensan inte så dödlig

Publicerad: 29 juni 2009, 12:21

Nya influensan inte så dödlig

Den nya influensan är mindre dödlig än befarat – än så länge.


Minst en miljon amerikaner har nu smittats av den nya influensan A(H1N1).

Siffran bygger på en uppskattning gjord av den amerikanska smittskyddsmyndigheten Centers for Disease Control and Prevention, CDC. Det är betydligt fler än antalet fall som rapporterats till myndigheterna. Men enligt CDC har de allra flesta fall varit milda, även om 127 amerikaner har dött av den nya influensan, tidigare kallad svininfluensan, rapporterar BBC News Health.

CDC bygger sin siffra på olika matematiska modeller, snarare än bekräftade laboratorierapporter. Enligt CDC visar siffran, om den stämmer, att dödligheten är betydligt lägre än vad man tidigare trott.
 Forskarna höjer dock ett varningens finger för att viruset kan förändras och komma tillbaka i en mer dödlig variant under hösten.

Enligt CDC har USA hittills haft 27 717 bekräftade eller troliga fall av den nya influensan. 3 000 av de smittade har behövt sjukhusvård och 127 av dem har alltså dött till följd av infektionen.

Influensan fortsätter att i huvudsak påverka människor som är yngre än 50 år, där de som påverkas mest ofta har andra sjukdomar som astma eller diabetes. Medelåldern av dem som hittills dött i USA är 37 år.

Forskarna studerar nu hur viruset sprider sig i den södra hemisfären, i länder som Argentina, Chile och Australien, för att se om det finns tecken på att det är på väg att bli mer virulent alternativt orsaka svårare sjukdom. I Argentina och Chile är antalet dödsfall nu uppe i 26 respektive 12.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev