Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nya läkemedel botade hepatitpatienter efter transplantation av levern

Publicerad: 11 november 2014, 15:30

Nio av tio hepatit C-patienter som fått sjukdomen åter efter att de transplanterats blev botade av de nya läkemedlen sofosbuvir och simeprevir, enligt nya data som presenterades på det amerikanska levermötet i Boston.


Ämnen i artikeln:

Hepatit

– Vi har länge vetat att det är just den här svårt sjuka patientgruppen som kanske har störst nytta av de nya läkemedlen. De här nya resultaten ger tydligt besked om den saken, säger Ola Weiland, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet, som är på plats på kongressen.

I studien har forskare sammanställt resultat från 109 patienter som behandlats vid tre sjukhus i USA. Samtliga hade genomgått levertransplantation på grund av kronisk infektion av hepatit C genotyp 1, den variant av viruset som ansetts mest svårbehandlad. Men som alltid blir fallet hade infektionen dykt upp även i den nya levern.

Forskarnas slutsats är att 91 procent av patienterna hade blivit virusfria bland dem som följts i tolv veckor efter det att behandlingen med de nya läkemedlen avslutats. Virusfrihet efter denna tidsperiod anses vara likvärdig med bot.

– Resultatet är mycket bra. Om man jämför med de tidigare behandlingarna ribavirin och peg-interferon brukade vi kunna bota runt 30 procent av patienterna med genotyp 1-infektion men med många besvärliga biverkningar, säger Ola Weiland.

Resultaten i studien verkade inte påverkas om ribavirin också användes tillsammans med de två nya läkemedlen.

Däremot var det större skillnad om patienterna hade leverfibros i stadium 3 eller 4, då bara 76 procent uppnådde bot jämfört med 96 procent om de hade fibrosstadium 0 till 2. Den här skillnaden blev ännu tydligare bland de patienter som hade infektion av den mer svårbehandlade genotyp 1a.

På levermötet presenterades också data för behandling av levertransplanterade patienter med en trippelkombination av nya läkemedel från företaget Abbvie.

De här resultaten publiceras också samtidigt i tidskriften New England Journal of Medicine och visar att 97 procent av patienter med ingen eller mild fibros blev botade.

– Det är också ett mycket bra resultat. Samtidigt kommer det nog inte bli så aktuellt att behandla patienter med den här kombinationen. Den interagerar med den immundämpande behandling som patienterna också måste få, vilket gör att man måste noggrant följa och justera denna, säger Ola Weiland.

Läs abstract till studierna:

Surakit Pungpapong med flera. Multicenter Experience using Sofosbuvir and Simeprevir with/without Ribavirin to Treat HCV Genotype 1 after Liver Transplantation. Presenterad på AASLD I Boston den 9 november 2014.
Paul Kwo med flera. An Interferon-free Antiviral Regimen for HCV after Liver Transplantation. New England Journal of Medicine, publicerad online den 11 november 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1408921

Relaterat material

Ny ”hörnsten” i behandlingen av hepatit C

Nya hepatitläkemedel når endast de svårast sjuka

Nya läkemedel dominerar i ny rekommendation om hepatit C

Klartecken för ny princip mot hepatit C

Nästan alla blev botade från hepatit C

Simeprevir får klartecken

Sverige får råd om icke godkänd behandling

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Hepatit

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News