fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nya läkemedel rekommenderas mot hepatit C

Publicerad: 16 december 2016, 10:07

Viekirax och Exviera är nu ett av de rekommenderade behandlingsalternativen vid kronisk hepatit C, genotyp 1.

Foto: Abbvie

Landstingen sluter nya avtal med företagen om de kostsamma läkemedlen mot kronisk hepatit C. Två nyheter är att det tidigare dominerande preparatet Harvoni inte längre får någon rekommendation och att avtalen med företagen blir enklare.

Ämnen i artikeln:

HepatitSKRTLVLäkemedelMSDGilead

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Konkurrenssituationen mellan företagen har ökat och det gör att vi kan sluta bättre avtal, säger Bengt Ljungberg, som är ordförande i läkemedelsrådet i Skåne.

Han har ingått i en grupp från landstingen som förhandlat med företagen.

De nya så kallade direktverkande läkemedlen mot kronisk hepatit C lanserades brett för två år sedan. De har bättre och snabbare effekt, är mer skonsamma och är lättare för patienterna att ta jämfört med tidigare inferferonbaserade behandlingar.

Nackdelen är att de nya läkemedlen är mycket dyra och har pressat sjukvårdens budgetar, även om landstingen var tidigt ute med att sluta så kallade riskdelningsavtal med företagen. Den totala kostnaden för de tre mest säljande hepatit C-läkemedlen var över 1,3 miljard kronor år 2016.

I den nya rekommendationen från NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting ingår inte längre Harvoni (sofosbuvir/ledipasvir) som tidigare varit förstahandsval vid behandling vid den vanligaste typen av infektion, så kallad genotyp 1.

Enligt Bengt Ljungberg är orsaken att Gilead, företaget som står bakom Harvoni, inte varit villigt att erbjuda något konkurrenskraftigt riskdelningsavtal för detta läkemedel.

I stället är det nu Abbvies trippelkombination Viekirax (ombitasvir/paritaprevir) och Exviera (dasabuvir) som blir den rekommenderade behandlingen tillsammans med MSD:s nya läkemedel Zepatier (elabasvir/grazoprevir). Samma läkemedel rekommenderas också vid genotyp 4, där tidigare Harvoni varit rekommenderat.

– Alternativen som nu är förstahandsval är precis lika bra som Harvoni, men priset blir oerhört mycket lägre per behandlad patient jämfört med listpriset för Harvoni, säger, Bengt Ljungberg

Vid de mindre vanliga infektionerna av genotyp 2 och 3 rekommenderas Gileads nya läkemedel Epclusa (sofosbuvir/velpatasvir).

Bengt Ljungberg framhåller att de nya avtalen med företagen innebär en avsevärd förenkling jämfört med tidigare avtal, då återbetalningarna från företagen var beroende av olika procentsatser sett till hur långa kurerna blivit och hur många patienter som fått behandling.

– Nu är det betydligt mer överblickbart där vi skrivit avtal om maximal behandlingskostnad för varje patient, säger Bengt Ljungberg.

Avtalen är hemliga så exakt hur stor kostnaden blir per patient kan han inte avslöja. Rekommendationen från NT-rådet gäller för nyinsättning av patienter som börjar behandling från och med den 1 januari 2017.

Som tidigare gäller att behandling med de nya läkemedlen rekommenderas hos patienter med leverfibrosstadium F2, F3 och F4. Den kan också bli aktuell för patienter som oavsett fibrosstadium genomgått organtransplantation, uppvisar svåra sjukdomsmanifestationer utanför levern eller som ska genomgår provrörsbefruktning.

Samtidigt med att NT-rådet publicerar sin nya rekommendation till landstingen publicerar också Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket nya beslut om subvention för alla de aktuella läkemedlen.

Relaterat material

EMA varnar för risk med hepatitläkemedel

Upptäckter kring hepatit C gav Laskerpris

”Sjukvårdsministern har chans att eliminera hepatit C”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev