tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nya läkemedelskandidater lovande mot ebola

Publicerad: 14 augusti 2019, 08:06

Foto: Thinkstock

Forskare knutna till Världshälsoorganisationen WHO har kommit ett steg närmare att hitta effektiva behandlingar mot ebola.

Ämnen i artikeln:

EbolaWHO

Det handlar om två experimentella antikroppsbaserade läkemedel, REGN-EB3 och mAb114, som gav så pass goda resultat i en klinisk studie att den fick avslutas i förtid. Nature rapporterar att överlevnaden låg runt 90 procent bland patienter som fick någon av de två behandlingarna kort efter infektion, och som alltså ännu hade låga nivåer av viruset i blodet. Detta är dock preliminära data.

Just nu pågår ett stort utbrott av virussjukdomen ebola i Kongo-Kinshasa. Ett utbrott som i det av krig och konflikter sönderslitna landet hittills infekterat 2 800 människor, så vitt man vet, var av fler än 1 800 har dött.

– Nyheterna i dag är fantastiska. Det ger oss ett nytt verktyg i kampen mot ebola, men stoppar inte epidemin, säger Mike Ryan, chef för Världshälsoorganisationen WHO:s nödprogram.

Även om resultaten är preliminära anser WHO att fynden är så pass bra att alla ebolasmittade antingen ska få REGN-EB3 eller mAb114.

– Det här betyder att vi nu ser ut att ha två behandlingsmetoder mot en sjukdom som vi för inte så länge sedan inte hade någon hjälp mot alls, säger Anthony Fauci, chef för amerikanska forskningsinstitutet NIAID, som lett försöket.

I den aktuella studien testades även två andra läkemedelskandidater, ZMapp och remdesivir, men dessa resulterade i sämre överlevnad. Studien, som är randomiserad, startade i november förra året.

Relaterat material

WHO: Ebolautbrott ett internationellt nödläge

Över 1 000 döda i ebola i Kongo-Kinshasa

Nytt stöd för vaccinkandidat mot ebola

TT, MARIA GUSTAVSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev