Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nya mässlingsfall – men ingen generell ökning

Publicerad: 23 oktober 2018, 09:51

Foto: Kjell-Olof Hedlund

Ett fall av mässling har nyligen upptäckts i Skåne, men Folkhälsomyndigheten ser ingen anledning till oro.


Ämnen i artikeln:

MässlingFolkhälsomyndighetenVaccinRegion Skåne

Det var för några veckor sedan som ett mässlingsfall påträffades på en vårdcentral i Malmö. Men utvecklingen av mässlingsfall i Sverige överlag är inget utöver det vanliga.

– Antalet fall som inträffar varje år varierar ganska mycket faktiskt, och med mycket menar jag att 2016 var det totalt tre fall på hela året, och året därpå var det 41 fall. Men generellt ligger vi på samma nivå som vi gjort de senaste tio åren. Det har varit upp mot 51 fall, säger Hélène Englund, utredare på Folkhälsomyndigheten till Dagens Medicin.

Hittills i år har 41 fall av mässling rapporterats in. Att styra över antalet utbrott när det rör sig inom de här låga nivåerna är väldigt svårt, menar Hélène Englund.

– Hur många fall det blir beror mycket på slumpen, som hur många personer som träffar på smittan utomlands och insjuknar efter hemkomst. Men också om det får stor spridning i Sverige efter att personen har kommit hem.

– Ett av de vanligaste smittländerna är faktiskt Thailand dit många svenskar åker på semester.

Vid utlandsresor råder hon personer att ser över sitt vaccinationsskydd, även vid resor inom Europa.

– Mässling har ju verkligen blivit den här paradoxala sjukdomen genom att den nästan är borta, men den finns fortfarande och den får väldigt stora konsekvenser om det kommer in i vården eller i en barngrupp där man inte hunnit vaccinera barnen än.

I en tidigare version uppgavs det att även en person i Trelleborg insjuknat i mässling. Det visade sig vara falskt alarm då personen i stället reagerat på en vaccination.

ADAM WENELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev