onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nya restriktioner gäller från 8 december

Publicerad: 7 december 2021, 15:40

Statsminister Magdalena Andersson, socialminister Lena Hallengren och finansminister Mikael Damberg höll pressträff om åtgärder under pandemin på tisdagen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vaccinbevis kommer att rekommenderas för bland annat restauranger, meddelar regeringen vid en pressträff.

Ämnen i artikeln:

Lena HallengrenKarin Tegmark Wisell Covid-19Toppnyheter

T


Även fler nya smittskyddsåtgärder införs från onsdagen den 8 december, som en rekommendation om munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken.

Statsminister Magdalena Andersson (S) inleder pressträffen med att påminna om att pandemin fortfarande pågår.

– I några europeiska länder ser man en väldigt oroande utveckling med hög smittspridning och ökad belastning på sjukvården. Där befinner vi oss inte i Sverige i dag. Vi ser en ökad smittspridning men fortfarande på låga nivåer, säger Andersson.

Läs också: Munskyddskampanj minskade spridning av covid-19 

Regeringen kommer att lämna in en remiss om att införa vaccinbevis för fler verksamheter än i dag.

– Regeringen kommer i morgon att remittera vaccinationsbevis för andra verksamheter som restauranger och gym, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Men hon understryker att denna åtgärd, vaccinbevis för exempelvis restauranger och gym, är en del av steg två för åtgärdspaketet och därför inte är aktuellt att införa i nuläget.

– Remisstiden är tio dagar, säger Hallengren (S).

Arbeta hemifrån

Hallengren säger också att regeringen har beslutat om vidta smittskyddsåtgärder i tre steg, beroende på hur smittspridningen ser ut.

– Det första steget gäller från och med i i morgon, onsdag. Det innebär bland annat att det ska bli möjligt att arbeta hemifrån i viss mån.

Vuxna ska också hålla avstånd till varandra i offentliga miljöer, säger Hallengren.

Man återinför också rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken.

– Om smittspridningen ökar kommer regeringen att vidta åtgärder för steg två. Då gäller bland annat att fler ska arbeta hemifrån och att en viss del av undervisningen på lärosäten för vuxna ska ske på distans, säger Lena Hallengren.

Om smittspridningen skulle öka ännu mer kommer steg tre att införas, vilket bland annat innebär att vuxna ska begränsa sina nära kontakter.

Ny variant

I förra veckan aviserade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell och Lena Hallengren att de planerade för nya smittskyddsåtgärder. Detta till följd av den ökade smittspridningen samtidigt som den nya virusvarianten omikron dykt upp.

Sedan den 1 december används vaccinationsbevis vid konserter, matcher och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev