Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nya uppdaterade covidvacciner på gång – väntas till Sverige inom kort

Publicerad: 1 september 2022, 10:22

Tillgången på de nya anpassade vaccinerna kommer att vara god framöver, enligt Folkhälsomyndigheten.

Foto: Johan Nilsson/TT

UPPDATERAD. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har beslutat att rekommendera ett godkännande för två nya uppdaterade vacciner från Pfizer-Biontech och Moderna.


Ämnen i artikeln:

VirusCovid-19CovidvaccinEMALäkemedelsverketToppnyheter

Dessa vaccin bedöms kunna ge ett bättre skydd mot virusvarianten omikron.

 – Vi förväntar oss ett beslut från EU-kommissionen inom kort, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare på Läkemedelsverket under en pressträff på torsdagen. 

Enligt Bergquist har Sverige varit pådrivande för att EMA:s vetenskapliga kommitté ska rekommendera de nya anpassade vaccinen.

Läs också: Modernas nya omikronvaccin gav högre antikroppsnivåer 

Båda vacciner är av typen mRNA-vacciner och föreslås godkännas av EU-kommmissionen som påfyllnadsvaccin till personer från 12 års ålder, enligt Läkemedelsverket.

Såväl Modernas omikronvaccin som Pfizer /Biontechs är bivalenta. De är dels baserade på omikrons undervariant BA.1, dels på den ursprungliga virusvarianten av sars-cov-2.

Enligt Charlotte Bergquist ger orginalvaccinerna fortfarande ett bra skydd mot svår sjukdom och död. Men nya påfyllnadsvaccin behövs.

– Det vi har sett är att skyddseffekten avtagit snabbare under omikronvågen.

Kliniska tester, gjorda på 300–400 personer, visar att de uppdaterade vaccinerna ger bättre immunsvar än originalvaccinerna mot omikron och likvärdiga antikroppssvar som originalvarianten av viruset.

– Hittills har vi framför allt data på immunsvar, inte på skyddseffekt mot att bli sjuk. Därför kan vi egentligen inte med säkerhet säga om de ger högre skyddseffekt, säger Sören Andersson, chef för Folkhälsomyndighetens enhet för vaccinationsprogram, på presskonferensen.

Läs också: EMA granskar Modernas covidvaccin 

Vilken skyddseffekt de anpassade vaccinen kan ha mot de i dag dominerande omikronvarianterna BA.4 och BA.5  är inte heller möjligt att säga i nuläget på grund av begränsade data, uppger Charlotte Bergquist.

– Vi förväntar oss att få lära oss mer om det framöver.

Hon förväntar sig att det framöver också kommer att komma fler påfyllnadsvaccin, som baseras på andra varianter av omikron.

De nya vaccinerna kommer att levereras och rullas ut i Sverige inom några veckor, enligt Sören Andersson.

Han anser dock att allmänheten inte behöver vänta in de nya vaccinerna utan bör fylla på sina doser med de covidvaccin som redan finns i Sverige.

Biverkningsprofilerna för de som fått de anpassade vaccinen var i stort sett desamma som för originalvaccinen Comirnaty och Spikevax, när det gäller symtom som uppkommer ganska direkt efter vaccinationen som ömhet och svullnad, enligt Läkemedelsverket.

Data för kliniska studier som syftar till att upptäcka mer sällsynta, allvarliga biverkningar saknas än så länge, konstaterar Charlotte Bergquist.

Samtidigt förväntar Läkemedelsverket sig inte några skillnader i fråga om säkerhet mellan de ursprungliga mRNA-vaccinen och de nya, anpassade vaccinen. 

– Vi drar slutsatserna att mönstret av allvarliga biverkningar kommer se likadant ut, säger hon.

Fotnot: I artikeln uppgavs först att Pfizer/Biontechs anpassade vaccin var monovalent. Men den monovalenta vaccinkandidaten valdes bort till förmån för bolagets bivalenta vaccinkandidat, som både bygger på ursprungsviruset liksom på omikron BA.1.

 Läs också: Sverige med i ny upphandling av covidvaccin

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Monica Kleja

Reporter

monica.kleja@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev