Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nyfödda får antikroppar från vaccinerad mamma

Publicerad: 10 februari 2022, 07:37

Kvinnor som vaccinerats mot covid-19 under graviditeten verkar föra över antikroppar mot viruset till sina barn. Antikropparna finns kvar upp till sex månader, enligt en liten studie.

Foto: Christine Olsson/TT

Bebisar vars mammor vaccinerats mot covid-19 kan ha antikroppar upp till sex månaders ålder. Om mamman haft sjukdomen men inte vaccinerats blir effekten inte densamma, enligt en studie.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19Medicinska nyheter

Det rör sig om en liten amerikansk studie på 40 barn vars mammor antingen vaccinerats med andra dosen mot covid-19 eller som varit infekterade med viruset under graviditeten.

När barnen var sex månader togs blodprover på dem för att se om det innehöll en viss typ av antikroppar. Antikropparna är av en sort som riktas mot spikproteinet på sars-cov-2, det virus som orsakar covid-19.

Forskarna hittade antikropparna hos 57 procent av barnen vars mammor vaccinerats och hos 8 procent av dem vars mammor haft en infektion.

De 28 mammorna som vaccinerats hade fått mRNA-vaccin någon gång mellan graviditetsvecka 20 och 32. De 12 infekterade mammorna hade testat positivt under samma del av graviditeten.

Just under de veckorna vet man att överföreningen av antikroppar mellan mamman och barn är stor. Det är alltså inte vaccinet i sig utan de antikroppar som den vaccinerade kvinnan bildar som forskarna sett överfört till barnet.

Resultaten har publicerats som ett så kallat forskarbrev i tidskriften Jama och är ännu inte förhandsgranskade av andra experter.

Forskarna påpekar att man inte vet säkert hur höga nivåer av antikroppar barnen behöver för att skyddas mot infektion och att immunförsvaret utgörs av andra delar än de utmätta antikropparna. Men resultaten bidrar till kunskapen om hur länge antikroppar finns kvar hos barnen, skriver de i en kommentar.

Petra Hedbom/TT

Läs också: Barnmorska likställs med civilingenjör  

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev