Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nynäshamn kommun lovar kostnadsfritt influensavaccin

Publicerad: 17 juli 2009, 09:21

Den politiska ledningen i Nynäshamn lovar att alla kommuninvånare ska få vaccineras gratis mot svininfluensan.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Landstingen ser inte ut att få några extra pengar från regeringen till den kostsamma massvaccineringen mot svininfluensan. Efter sommaren kommer Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, att ta ställning till om de som vaccineras själva ska bidra genom att betala en mindre avgift.

Den politiska majoriteten i Nynäshamn anser att vaccinationerna ska vara gratis. Nu har socialdemokraterna och folkpartisterna i kommunstyrelsen bestämt att kommunen ska stå för eventuella avgifter så att invånarna inte behöver betala ur egen ficka.

– Alla våra invånare ska ha det bästa smittskydd som går att få. Tillgång till grundläggande smittskydd och nödvändig hälso- och sjukvård får inte vara beroende av plånbokens storlek, säger kommunstyrelsens ordförande Ilija Batljan (s) i ett pressmeddelande.

Det här är inte första gången som Nynäshamn profilerar sig just i vaccinationsfrågor. För knappt två år sedan blev kommunen först i landet med att erbjuda gratis HPV-vaccin för att skydda tonårsflickor mot livmoderhalscancer.

Relaterat material

SKL vill ha pengar från staten

Nynäshamns kommun erbjuder gratis HPV-vaccin

Den nya pandemin

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev