Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nytt bakslag för profylax mot hiv

Publicerad: 4 februari 2015, 22:00

Att ta antivirala läkemedel mot hiv skyddade inte friska kvinnor i södra Afrika från att bli smittade i en ny stor studie. Trolig orsak: deltagarna tog inte sina läkemedel.


Profylaktisk behandling av antiretrovirala läkemedel har visserligen visat sig kunna minska risken för smitta hos män som har sex med män. Men det har visat sig svårare att skydda heterosexuella kvinnor i riskområden med samma typ av behandling. Det är den nya studien som publiceras i New England Journal of Medicine ytterligare ett exempel på.

Runt 5 000 deltagare i Sydafrika, Uganda och Zimbabwe lottades till fem olika behandlingsarmar, däribland oralt tenofovir och samma substans som vaginal gel samt motsvarande placebo. Ingen av de aktiva behandlingarna minskade dock risken att bli hiv-smittad.

Forskarnas konstaterar dock att följsamheten i studien var låg. Bara runt 30 procent av blodprover som tagits från deltagarna visade mätbara nivåer av läkemedel, detta trots att de flesta kvinnor sade sig ha använt sina mediciner.

I en separat studie såg forskarna att detta berodde på rädsla för biverkningar och att bli utpekad som hiv-patient för att man tog hiv-läkemedel.

Forskarna efterlyser bättre åtgärder för att understödja att läkemedlen verkligen tas i framtida studier av profylaxbehandling. Möjligen kan läkemedel som tas mer sällan vara mer acceptabla för vissa kvinnor, tror de.

Läs abstract till studien

Jeanne Marrazzo med flera. Tenofovir-Based Preexposure Prophylaxis for HIV Infection among African Women. New England Journal of Medicine 2015; 372:509-518. DOI: 10.1056/NEJMoa1402269

Relaterat material

Studie kan bana väg för profylaxbehandling av hiv

Läkemedel minskade risk för insjuknande i hiv

Blandade resultat för hiv-profylax

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev