Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nytt bakslag för vaccin mot malaria

Publicerad: 22 mars 2013, 09:19

Det omtalade malariavaccinet RTS,S tappar sin effekt efter fyra år, visar nya data som publiceras i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Resultaten bygger på en uppföljning av en randomiserad fas 2-studie i Kenya, där 447 barn fått antingen malariavaccin eller ett rabiesvaccin.

Efter ett år var skyddet mot klinisk malariainfektion 43,6 procent bland dem som fått malariavaccin, men efter fyra år hade det minskat till 0 procent. Räknat på hela perioden var skyddet 16,8 procent.

Vidare konstaterar forskarna att skyddet minskade snabbast i områden med hög malariaexponering.

År 2011 publicerades de första resultaten av det pågående fas 3-programmet av RTS,S. De visade att vaccinet halverade förekomsten av malariainfektioner hos barn. Men förra året kom nya resultat som visade att skyddet bara var 30 procent bland bebisar, som är mest intressanta att vaccinera.

De nu aktuella resultaten dämpar därmed förväntningarna ytterligare på RTS,S, som är det första malariavaccin som testats i fas 3-prövningar.

Men forskarna bakom studien lyfter fram att vaccinet ändå gör nytta, eftersom malaria är så vanligt i den studerade regionen. För varje 100 barn som vaccinerades minskade antalet malariafall med 65, enligt forskarnas beräkningar.

Studien finasierades av Path Malaria Vaccine Initiative och Wellcome Trust.

Läs abstract:

Ally Olutu med flera. Four-Year Efficacy of RTS,S/AS01E and Its Interaction with Malaria Exposure. New England Journal of Medicine 2013: 368: 1111–1120. DOI: 10.1056/NEJMoa1207564

Relaterat material

Malariavaccin ger hopp

Malariavaccin gav sämre skydd hos bebisar

Hetaste läkemedlen  – här rankar vi dem

Framsteg i kamp mot malaria

Malaria-vaccin effektivt i minst 18 månader

Lovande resultat med nytt vaccin mot malaria

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev