fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nytt blodprov ska hitta sepsis snabbare

Publicerad: 13 september 2017, 06:25

Foto: Thinkstock

Ett nytt blodprov ska hjälpa vårdpersonal att snabbare fastställa om en patient har drabbats av sepsis. Det kan rädda liv, menar forskare.

Ämnen i artikeln:

Sepsis

Varje år drabbas 40 000 personer i Sverige av sepsis. Trots att tillståndet är mycket allvarligt och kan leda till organsvikt, amputationer och döden kan det vara svårt för sjukvården att upptäcka i tid, anser Adam Linder, infektionsläkare och sepsisforskare vid Lunds universitet.

– Det är ganska lurigt med sepsis. Det blir en sannolikhetslära. Det är inte alltid uppenbart att patienten drabbats av det. I vissa fall missas det, och i vissa fall upptäcks det för sent, säger han till TT.

Men i oktober kommer ett nytt blodtest att prövas skarpt på akuten på Skånes universitetssjukhus i Lund. Ett företag har utvecklat ett snabbtest som inom 20 minuter kan ge svar på om en patient drabbats av sepsis. Det kan komma att rädda många liv och skydda patienter att drabbas av svåra följdsjukdomar och vårdskador.

– Fungerar det som vi tror och hoppas så ger det en signal till vårdpersonalen på akutmottagningarna att fokusera på rätt patienter, säger Adam Linder.

Av tio patienter som kommer in med samma symtom till en akutmottagning kan de vara en som är på väg att bli riktigt sjuk, enligt Linder. Det kanske är uppenbart att patienten lider av en infektion, men i ungefär 30 procent av fallen där infektionen sedan leder till organsvikt är patienterna inte särskilt sjuka när de söker vård, berättar han.

Många sjukhus och akutmottagningar har en hög vaksamhet för sepsis och på flera håll har så kallade sepsislarm införts. Men en ännu opublicerad studie visar samtidigt att vården skiljer sig åt runt om i landet — och på sina håll saknas rutiner och riktlinjer.

– Det är en sak att man är uppmärksam på sepsis, det tror jag är jätteviktigt. Men trots det kan vi ändå se att man bara hittar ungefär hälften av fallen. Vårdpersonalen behöver hjälp att hitta de här patienterna, säger Adam Linder.

Och det är här blodprovet kommer in. Även om blodprover i dag kan vara ett sätt att beta av diagnoser och alltså är ett sätt att ringa in sepsis har det saknas ett specifikt blodprov för att testa för sepsis.

– Vi tror att det här blodprovet kan signalera för vårdpersonalen att här är en patient som är allvarligt sjuk, eller kommer att bli det inom några timmar. Då kan vi sätta in behandling innan organen börjar svikta.

ELLA SUNDSTRÖM/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev