Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Nytt ebolafall i kongolesisk miljonstad

Publicerad: 17 Maj 2018, 10:43

Ebolavirus

Foto: Thinkstock

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa har ”nått en ny fas” sedan ett fall upptäckts i staden Mbandaka med en miljon invånare, enligt landets hälsominister Oly Ilunga Kalenga. WHO skickar experter till staden.


Ämnen i artikeln:

Ebola

23 personer tros ha avlidit i ebola i Kongo-Kinshasa sedan april. Dessa har emellertid smittats i mer glesbefolkade områden vilket har gjort det lättare för att myndigheterna att isolera smittan där. När utbrottet nu ser ut att ha nått stadsmiljöer kan läget bli mycket svårare för sjukvården.

Att smittan nått Mbandaka väcker oro hos Världshälsoorganisationen (WHO) på grund av stadens läge. Den är en viktig hamnstad och handelsplats vid Kongofloden, där transporter ned till huvudstaden Kinshasa passerar.

"Det är en oroande utveckling", skriver WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande. WHO bekräftar att ett fall av ebola upptäckts i ett distrikt i staden. Organisationen meddelar att den skickar ett 30-tal experter till Mbandaka.

WHO har skickat 4 000 doser ebolavaccin till Kongo-Kinshasa i ett försök att hejda utbrottet av den smittsamma febersjukdomen.

- Ebolautbrottet har nått en ny fas. Den påverkar nu tre olika zoner i landet, inklusive en tätbebyggd zon. Sedan vi upptäckte fallet i Mbandaka har våra epidemiologer arbetat på fältet med att identifiera personer som varit i kontakt med misstänkta smittofall, säger hälsominister Oly Ilunga Kalenga.

Hälsodepartementet säger att vaccinationerna sätter i gång tidigt nästa vecka.

Relaterat material

Minst 19 döda i ebola i Kongo-Kinshasa

TT-REUTERS

Ämnen i artikeln:

Ebola

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev