Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Nytt ebolavirus upptäckt

Publicerad: 25 november 2008, 13:18

Nytt ebolavirus upptäckt

Forskare har upptäckt ett helt nytt ebolavirus i Uganda.


Det är forskare vid den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC i USA och Uganda Virus Research Institute i Uganda som karakteriserat ett helt nytt ebolavirus. Samma virus låg bakom ett utbrott av hemorragisk feber i västra Uganda i november 2007, skriver Smittskyddsinstitutet i ett pressmeddelande.

Det var blodprover från 29 misstänkt smittade personer i Bundibugyo-distriktet i västra Uganda som visade att det rörde sig om ett ebolavirus som genetiskt sett är helt distinkt från de tidigare kända varianterna av ebolavirus. Det nya viruset har följaktligen fått namnet Bundibugyo ebolavirus. Fyndet har betydelse för utvecklingen av framtida diagnosmetoder och pågående försök att utveckla antivirala läkemedel och vacciner mot ebola.

Ebolavirus hör till gruppen filovirus där även Marburgvirus ingår. Ebolavirus har varit associerade med stora utbrott av hemorragisk feber med hög dödlighet, 53–90 procent i Afrika. Man har inte med säkerhet lyckats identifiera en naturlig reservoar för detta virus men forskning har visat att olika typer av fladdermöss kan vara bärare av viruset.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev