lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nytt läkemedel botade hepatit C

Publicerad: 23 april 2013, 10:00

Det nya läkemedlet sofosbuvir kunde bota patienter med hepatit C som inte svarar på vanlig interferonbehandling, enligt nya studier i tidskriften New England Journal of Medicine.

Ämnen i artikeln:

HepatitLäkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Den konventionella behandlingen vid kronisk hepatit C-infektion består av peg-interferon och det antivirala läkemedlet ribavirin. Den här behandlingen utmanas nu av flera nya typer av antivirala läkemedel som kan bidra till att fler patienter kan botas men som framför allt har mindre biverkningar än peg-interferon.

Nu rapporterar två forskarlag sammanlagt fyra studier med läkemedlet sofosbuvir, som anses vara det mest lovande av de här nya läkemedlen. Sofosbuvir är en polymerashämmare som har effekt mot samtliga så kallade genotyper av viruset, till skillnad mot de proteashämmare som nyligen har lanserats vilka främst har effekt på genotyp 1 av viruset.

I studierna fann forskarna:

■ Att patienter som var smittade av virus med genotyp 2 och 3 och som inte ansågs klara av konventionell behandling med peg-interferon i 93 och 61 procent av fallen blev virusfria efter tolv veckors behandling med sofosbuvir och ribavirin. Motsvarande siffra bland patienter som randomiserades till placebo var 0 procent.  
 ■ Att bland patienter som inte svarat på interferonbaserad behandling gjorde 16 veckors behandling med sofosbuvir plus ribavirin att 94 procent av patienterna med genotyp 2-infektion blev virusfria, jämfört med 86 procent efter 12 veckors behandling. Motsvarande siffror för dem med genotyp 3-infektion var 62 procent och 30 procent.  
 ■ Att bland patienter med genotyp 2- och 3-infektion och som inte tidigare fått behandling var sofosbuvir plus ribavirin lika effektivt som peg-interfeon plus ribavirin.  
 ■ Att bland patienter som huvudsakligen var infekterade av genotyp 1 eller 4 och som tidigare inte fått någon behandling var 90 procent virusfria efter tolv veckor att de fått sofosbuvir plus ribavirin.

Studierna är finansierade av det amerikanska företaget Gilead Sciences som står bakom sofosbuvir.

Läs abstract till studierna:

Ira Jacobson med flera. Sofosbuvir for Hepatitis C Genotype 2 or 3 in Patients without Treatment Options. New England Journal of Medicine, publicerad online den 23 april 2013. DOI: 10.1056/NEJMoa1214854
 ■ Eric Lawitz med flera. Sofosbuvir for Previously Untreated Chronic Hepatitis C Infection. New England Journal of Medicine, publicerad online den 23 april 2013. DOI: 10.1056./NEJMoa1214853

Relaterat material

Framtidens läkemedel – här är listan

Halverad behandlingstid lika effektivt vid hepatit C

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev