Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nytt snabbtest för covid-19 införs i Skåne

Publicerad: 12 november 2020, 11:06

Foto: Getty Images

Testet ger resultat på en eventuell covidsmitta inom 15 minuter och ska kunna användas inom sjukvården, uppger regionen.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetRegion SkåneRegion StockholmKarolinska institutetFolkhälsomyndigheten

T


Regionen har köpt in 200 000 så kallade antigentest, och tanken är att det ska komplettera andra testmetoder som används. Ett snabbt resultat är en fördel för att utröna huruvida smittade finns på exempelvis äldreboenden och bland patienter på vårdcentraler.

Testet görs av vårdpersonal som tar ett prov från den bakre näsväggen med en provtagningspinne. Provet läggs sedan i ett provrör med vätska , och efter cirka 15 minuter framgår det om testet är positivt eller negativt.

”Antigentesten är en kompletterande och snabb testmetod för att fastställa eventuell smitta. Positiva svar på snabbtestet kommer tillsvidare att kompletteras med ytterligare ett test, som kallas PCR-test”, säger Ingvar Eliasson, verksamhetschef på Klinisk mikrobiologi, i ett pressutskick.

Även i Stockholm är snabbtestet på ingång. Där startar en pilotstudie på äldreboenden där snabbvarianten ska jämföras med det vanliga PCR-testet i samarbete med Folkhälsomyndigheten, Smittskydd Stockholm och Karolinska institutet, rapporterar Mitti.

Anna Karolina Eriksson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev