Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nytt stöd för luftvägsinfektioner hos barn

Publicerad: 24 maj 2016, 04:00

Luftvägsinfektioner är den vanligaste infektionstypen som drabbar barn.

Foto: Thinkstock

I dag släpper SBU ett nytt kunskapsstöd för behandling av luftvägsinfektioner hos barn. Rapporten avslöjar bland annat att lunginflammationer bör behandlas med peroral antibiotika.


– Vi ville ta reda på hur effektiva många av dagens terapier är gällande den här typen av infektioner. Och vi stötte på några överraskande resultat längs vägen, säger Inge Axelsson som är barnläkare och professor i medicinsk vetenskap vid Mittuniversitetet i Östersund.

Han är en av författarna till det nya kunskapsunderlaget som är en sammanställning av systematiska översikter inom luftvägsinfektioner hos barn. Det är den vanligaste infektionstypen som drabbar barn i skolålder.

En systematisk översikt innebär att sakkunniga inom området har gjort en samlad bedömning av den vetenskapliga litteraturen som finns att tillgå i dagsläget. Bland annat fann författarna att det är mer effektivt att ge antibiotika som tabletter eller i flytande form vid lunginflammationer, jämfört med intravenös antibiotikabehandling.

– Även dödligheten var lägre om barn fick antibiotika peroralt, säger Inge Axelsson.

Under sammanställningen upptäckte även författarna att det saknas systematiska översikter inom många områden, exempelvis för behandling av halsböld och struplocksinflammation.

– Det är självklart inte bra. Om man aldrig gör en samlad kvalitetsbedömning kommer vården fortsätta att behandla patienter på ett traditionellt sätt medan det kan finns nya och effektivare terapiformer, säger Inge Axelsson.

Rapporten visar också att det finns kunskapsluckor inom många områden. Inge Axelsson nämner bland annat att flera av dagens läkemedel endast har prövats på vuxna.

– Därför vet vi inte den exakta effekten och doseringen när det gäller barn. I många fall höftar läkare till med en dosering utefter kroppsvikt, säger han.

Rapporten är inte en behandlingsrekommendation utan ska ses som ett kunskapsunderlag. Den har initierats av Läkemedelsverket i samråd med olika specialistföreningar.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev