Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Också de boende i Stockholm använder mindre antibiotika

Publicerad: 9 oktober 2009, 13:47

Användningen av antibiotika har minskat i Stockholms län.


Precis som i övriga landet har användningen av antibiotika minskat de senaste åren. Under årets första åtta månader var användningen av antibiotika i Stockholms län 12 procent lägre än januari till augusti 2007.

Samtidigt minskade användningen av luftvägsantibiotika till barn i åldern 0 till 7 år med 16 procent. Det visar en rapport från hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning i Stockholms län.

– Användningen av antibiotika har minskat i länet de senaste två åren, men vi får inte slå oss till ro med det. Arbetet med att motverka utvecklingen av resistenta bakterier är fortfarande oerhört viktigt eftersom användningen fortfarande är högst i landet, kommenterar Henrik Almkvist, chefläkare vid hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning, i ett pressmeddelande.

Hälso- och sjukvårdsnämnden hade också fått i uppgift att utreda om vårdvalsreformen i Stockholm påverkat utskrivningen, men där har man inte kunnat dra några slutsatser. Det enda som därmed går att konstatera är att antibiotikaanvändningen i Stockholm inte gått i motsatt riktning jämfört med landet som helhet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev