Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ökad dödsrisk i covid vid svår psykisk sjukdom

Publicerad: 3 februari 2021, 08:24

Foto: wildpixel

Risken att dö i covid-19 är fyra gånger större för de i åldersgruppen 60–79 år med svår psykisk sjukdom än för andra i samma ålder.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Umeå universitetKarolinska institutetCovidvaccinSchizofreniI korthet

Det visar en ny studie vid Umeå universitet och Karolinska institutet som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Frontiers in Psychiatry.

Som allvarlig psykisk sjukdom räknas i studien psykossjukdomar, till exempel schizofreni och bipolär sjukdom, men inte depression eller ångest.

Forskarna har studerat data för hela den svenska befolkningen över 20 år under 11 mars–15 juni förra året. Bland de med allvarlig psykisk sjukdom avled 130 personer i covid-19 under perioden, vilket motsvarar 0,1 procent av samtliga i gruppen. Dödligheten hos de som inte hade en diagnostiserad allvarlig psykisk sjukdom var knappt hälften, 0,06 procent.

Skillnaden var som störst när forskarna tittade på de över 60 års ålder. I åldersgruppen 60–79 år var död i covid-19 nästan fyra gånger så vanligt bland personer med allvarlig psykisk sjukdom som för andra i samma ålder i befolkningen.

Vad som orsakar överdödligheten är svårt att svara på.

”Det kan handla om att allvarlig psykisk sjukdom kan leda till att man också biologiskt åldras i förtid, att sjukdomen försämrar hälsan och immunförsvaret i största allmänhet eller att den här gruppen har andra riskfaktorer som exempelvis övervikt”, säger Martin Maripuu, överläkare i psykiatri och forskare vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

De nya fynden tycker han gör att man bör fundera över om denna grupp bör prioriteras för att få vaccin.

Niklas Svahn/TT

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev