söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ökande smittspridning i Region Stockholm

Publicerad: 22 september 2020, 12:27

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Region Stockholm ser oroande tecken på ökande smittspridning. Samtidigt ligger vårdbehovet på en konstant nivå.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetCoronakrisenRegion StockholmFolkhälsomyndigheten

LB


– Trenden har brutits och vi är på väg upp igen. Vi kan bara hoppas på att det är ett hack i kurvan. Fortsätter smittspridningen uppåt kan vi snart vara i ett mycket allvarligt läge igen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson vid en pressträff.

Han presenterade också en lägesbild av vårdbehovet i regionen.

– Vi har två personer som behöver intensivvård. Men sjukvårdsbehovet är konstant under två månader, det har varken minskat eller ökat. Så det är ett mycket känsligt läge.

Att bromsa smittspridningen är en förutsättning för att regionen ska klara av den uppskjutna vården. Regionen klarar vårdgarantimålet med behandling hos specialist inom 90 dagar för 61 procent av de väntande, jämfört med 75 procent för ett år sedan.

Regionens mål är att ha klarat av all uppskjuten vård inom ett år.

– Det läggs ovanpå all annan vård. Det kommer att bli tufft, men vi tror att det går. Men allt hänger på att länets invånare klarar av att hålla nere smittspridningen, säger Björn Eriksson.

På Folkhälsomyndighetens presskonferens öppnade statsepidemiolog Anders Tegnell för att det kan komma att bli lokala restriktioner i Stockholm.

– Vi har en diskussion med Stockholm om att införa ytterligare någon form av åtgärder för att minska smittspridningen. Exakt vad det blir håller vi på att diskutera.

Besked väntas komma inom de närmaste dagarna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev