Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ökat tryck på nätläkarna

Publicerad: 12 mars 2020, 13:03

Foto: Thinkstock, Getty Images (montage)

Samtalen till nätläkarna har ökat sedan i början på februari. De flesta samtalen handlar om virusrelaterade symtom.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetDigital vårdMin DoktorKryNätläkarbolagPrimärvård

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Antalet personer som kontaktar Kry har ökat i februari och mars. Julia Levander är pressansvarig på Kry. Hon säger att det har skett en ökning av samtal som avser virusrelaterade symptom med 70 procent sedan början på februari. Motsvarande siffra för Krys verksamheter i Norge, Storbritannien, Frankrike och Tyskland är 40 procent.

– Vi kan inte skicka någon för test till Smittskyddsinstitutet, så det vi gör – precis som 1177 – är en samlad bedömning av patienten baserad på deras sjukdomshistorik, och var patienten varit någonstans. Utifrån det avgör vi om de bör kontakta 1177 så att de kan skicka patienten vidare till provtagning om det behövs, säger Julia Levander till Dagens Medicin.

Hon säger att det har blivit svårare för Krys läkare att avgöra vilken typ av virus patienten lider av, eftersom den inhemska spridningen tagit fart.

– Då ger vi generella råd om att personen bör hålla sig hemma, och behandling av andra symtom. Det är vad vi kan göra rent medicinskt.
Det har också skett en generell ökning av samtalen till Kry för alla symtom de senaste två veckorna på 30 procent. Något som kan bero på att folk inte vill besöka den ordinarie vården med hänsyn till andra på grund av smittorisken av det nya coronaviruset.

Även Min Doktor har sett en kraftig ökning vad gäller inkommande patientärenden den senaste månaden.

”Vi ser ett ökat inflöde inom alla områden då många har svårt att nå den vanliga vården och 1177 på grund av oron kring den nya coronaviruset”, skriver Henrik Kangro, medicinsk chef på Min Doktor, i ett mejl till Dagens Medicin.

Enligt Henrik Kangro följer Min Doktor, precis som andra vårdgivare, Folkhälsomyndighetens riktlinjer:

”Vi påminner om isolering och kan bedöma när det är dags att söka fysisk vård. Nu när man har stängt i Stockholm för provtagning vad gäller patienter som inte tillhör riskgrupper, handlar det om att alla patienter håller sig hemma som känner sig sjuka. Det gäller förstås hela landet.”

Att nätläkarna skulle göra en god affär till följd av folks oro och restriktionerna att inte uppsöka primärvården i onödan, tror inte Petronella Warg, informationschef på Min Doktor.

–Vi tjänar inga pengar på det här, definitivt inte. Vi gick back med 328 miljoner förra året, så jag tror inte att vi kommer att göra en vinst det här året, säger hon.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev