måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Oklart fall av covid-19 vid S:t Görans sjukhus

Publicerad: 9 mars 2020, 14:10

Foto: Rikard Berglund

Patienten har inte varit i något riskområde. Sjukhuset har gått upp i stabsläge för att kunna ta snabba beslut och underlätta samarbete med den regionala särskilda sjukvårdsledningen.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetCapio S:t Görans sjukhusRegion Stockholm

Det var under söndagskvällen provsvaret kom som visade att en patient är smittad av det nya coronaviruset. Ytterligare en patient är provtagen, där har provsvaret ännu inte kommit.

Ingen av patienterna har vistats i något riskområde eller umgåtts med någon person med känd smitta.

– Man kan tolka det som att det kan vara det första inhemska smittfallet, men vi vet inte ännu, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.

Båda vårdas isolerade på en infektionsklinik samtidigt som smittspårning pågår. Smittspårningen gäller både personal och patienter som kan ha varit i kontakt med patienterna, enligt S:t Görans presstjänst. Flera medarbetare som har haft kontakt med de smittade patienterna har tagits ur tjänst.

– Detta är en situation som vi är förberedda på. Vi arbetar nu brett, i samarbete med resurser från Smittskydd Stockholm, för att identifiera medarbetare och andra personer som eventuellt kan ha varit i nära kontakt, och stötta dem. Vårt fokus nu är att fortsätta bedriva vården på sjukhuset med hög säkerhet och medvetenhet, och fortsätta vara uppmärksamma på och följa instruktioner från Smittskydd för att förhindra spridning av covid-19, säger Peter Holm, vd för Capio S:t Görans Sjukhus, i ett pressmeddelande.

Utöver Smittskydd Stockholm samarbetar sjukhuset med Vårdhygien och den regionala särskilda sjukvårdsledningen inom Region Stockholm.

Enligt TT har även flera medarbetare, som har haft kontakt med de smittade patienterna, tagits ur tjänst. Sjukhuset sammanställning över hur många som varit i kontakt med personen pågår och kan ännu inte säga hur många personer det rör sig om, enligt presstjänsten.

SARA HEYMAN, TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev