fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ökning av invasiva streptokocker även i Sverige

Publicerad: 14 december 2022, 12:46

Sverige har 299 fall av invasiva grupp A-streptokocker i alla åldrar registrerats hittills i år, rapporterar DN. Genrebild.

Foto: Getty images

Flera europeiska länder har under hösten registrerat ett ovanligt högt antal fall av invasiva grupp A-streptokocker bland barn. I Storbritannien har minst 14 barn dött till följd av infektionen. Nu märks ökningen av även i Sverige, rapporterar DN.

Ämnen i artikeln:

WHOFolkhälsomyndighetenToppnyheter

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


Uppgifterna kommer från Världshälsoorganisationen, WHO, som den 12 december rapporterade att allt fler fall har upptäckts hos barn under 10 år, särskilt sedan september. Bland de länder som registrerat ett ökat antal fall finns bland andra Frankrike, Irland, Nederländerna, Storbritannien – och Sverige.

I ett antal länder har infektionerna också lett till dödsfall hos de smittade barnen. I Frankrike och i Storbritannien har antalet fall dessutom ökat flerfaldigt jämfört med innan pandemin, enligt WHO. 

I Sverige har 299 fall av invasiva grupp A-streptokocker i alla åldrar registrerats hittills i år, rapporterar DN. Det kan jämföras med förra årets 156 fall, vilket dock var ett ovanligt lågt antal och som tros bero de minskande sociala kontakterna under pandemin.

– Att vi har en uppgång nu när vi umgås mer med varandra är inte så konstigt. Däremot ser vi att det är en högre andel barn som drabbas nu, jämfört med tidigare. Det kan nog förklaras med att det är bland barn som den huvudsakliga smittspridningen äger rum, där den här bakterien inte cirkulerat på ett tag, säger Anders Lindblom, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till DN.

Om dödsfall har inträffat även bland svenska barn i år är ännu inte känt utan rapporteras på årsbasis av Socialstyrelsen. Hos barn yttrar sig grupp A-streptokocker oftast som scharlakansfeber, vilket kan ha ökat i Sverige enligt Anders Linblom.

– Det är ingen anmälningspliktig sjukdom, så det finns ingen statistik, men vad jag har hört så har det varit ett ökat antal fall av denna sjukdom nu i höst, säger Anders Lindblom till DN.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev