Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ökning av resistenta tarmbakterier oroar

Publicerad: 2 februari 2016, 08:12

OROANDE. Ökningen av resistenta tarmbakterier vållar problem.

Resistenta tarmbakterier som e-colibakterier och klebsiella ökar. Samtidigt råder brist på verksam antibiotika och de gamla sorterna håller på att ta slut


Problemet med antibiotikaresistenta bakterier handlar för det mesta om MRSA, resistenta stafylokocker eller resistent tuberkulos. Men det som ökat på senare tid är antibiotikaresistenta tarmbakterier, rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsradion.

– Det är det stora hotet nu, därför att där har vi sämst tillgång till nya antibiotika och de gamla håller på att ta slut. Och de sprids naturligtvis genom dålig hygien, men också genom livsmedelskedjan och med resande från länder där det här kanske kan finnas i dricksvatten, säger Otto Cars, professor i infektionssjukdomar, till Vetenskapsradion.

Bakterierna, som ofta finns i våra tarmar, utgör ett hot för de patienter som har svagt immunförsvar och kan vid en operation orsaka blodförgiftning eller urinvägsinfektion.

Nya läkemedel är under utveckling men det går långsamt. Vid World Economic Forum nyligen föreslog ett 80-tal läkemedelsbolag en ny finansieringsmodell, där lönsamheten grundas på samhällsnyttan och inte hur många piller som säljs. FN:s generalförsamling ska diskutera resistensfrågan i höst.

­– Politiskt har frågan lyft flera våningar det senaste året, säger Otto Cars.

TT OCH DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev